Smed. Palanka: Gase se 3 opštinske ustanove, višak 88 ljudi

Izvor: B92, 15.Okt.2018, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smed. Palanka: Gase se 3 opštinske ustanove, višak 88 ljudi

Beograd -- Skupština opštine Smederevska Palanka donela je odluku o gašenju jednog javnog preduzeća i dve opštinske ustanove, u kojima ima 88 zaposlenih.

To je za B92 potvrdio predsednik opštine Nikola Vučen, koji navodi da će u njima biti pokrenut postupak likvidacije zbog ogromnih dugova i nemogućnosti nastavka njihovog poslovanja koje iziskuje ogromna sredstva iz budžeta.

Reč je o JKP Pijace, zelenilo i čistoća u kojem ima 43 radnika, Centru za razvoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sporta u kojem radi 23 radnika i Opštinska turistička organizacija u kojoj je 22 zaposlenih.

Svi zaposleni imaju 60 do 90 dana da zakonski prijave svoja potraživanja, posle čega odlaze na biro rada, gde će primate naknade između 6 i 12 meseci, u zavisnosti od godina staža. Opština će nastojati da im u narednom periodu isplati zaostale zarade.

Vučen kaže da zna da je reč o nepopularnom potezu ali naglašava da je to neophodno kako bi opština krenula u finansijski oporavak.

"Uz svo razumevanje socijalnog aspekta, ovakvih teških odluka, želim da istaknem da broj ustanova i preduzeća, kao i broj zaposlenih, koje smo nasledili od prethodnika, zbog nesavesnog i neodgovornog rukovođenja Opštinom u periodu od 2008. do 2016. godine kada je opštinom rukovodila Demokratska stranka, iziskuje troškove na mesečnom nivou koje ubuduće, niti možemo, niti želimo da servisiramo, jer sem što bi ugrozili sve ono što smo do sada postigli na finansijskom planu potpuno bi onemogućili dalje infrastrukturno uredjenje naše opštine, što je neopdodan preduslov za dovodjenje investitora i otvaranje novih radnih mesta, zasnovanih na zdravim temeljima", naveo je Vučić u pismenom obraćanju građanima.

On podseća da je u proteklom periodu uz pomoć Vlade Srbije posle punih sedam godina neprestane blokade računa budžeta, opština iz nje izašla.

Vučen navodi da se od 2016. sve obaveze servisiraju se na vreme i na način predviđen budžetom, što u prethodnom periodu nije bila praksa pa se pojedinim ustanovama dugovalo i više od 20 bruto mesečnih zarada, što sada nije slučaj već se zarade isplaćuju u kontinuitetu svakog meseca.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.