Smanjuju korporativne poreze lokalnim kompanijama, berza odmah reagovala

Izvor: B92, 20.Sep.2019, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjuju korporativne poreze lokalnim kompanijama, berza odmah reagovala

Nju Delhi -- Indijska vlada najavila je niz olakšica radi podsticanja rasta privrede, među kojima je i smanjenje većine poreza za lokalne kompanije na oko 25 sa 30 odsto.

Indijska ministarka finansija Nirmala Sitaraman je izjavila da će se niže poreske stope primenjivati retroaktivno od 1. aprila, odnosno od početka indijske fiskalne godine, prenosi agencija AP.

Ova vest je izazvala skok cena akcija na Mumbajskoj berzi, gde je indeks Sensex ojačao više od 5,0 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto, na najviši nivo od jula.

Indijska ekonomija, šesta po veličini na svetu, donedavno je beležila procvat, ali je usporila poslednjih meseci, pri čemu je rast industrijske proizvodnje opao na 0,6 odsto u prošlom kvartalu sa 12 odsto godinu dana ranije. Ukupno gledano, ekonomija je u periodu april-jun porasla po godišnjoj stopi od 5,0 odsto, što je njen najsporiji godišnji tempo rasta u šest godina.

Mnogi ekonomisti smatraju da su za to bar delimično krive ekonomske mere premijera Narendre Modija, među kojima su iznenadna demonetizacija 2016. godine i novi porez na robu i usluge.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.