Izvor: RTS, 18.Apr.2021, 06:06

Smanjena potražnja – u ribnjacima strahuju šta će sa viškom ribe na kraju posta

Gotovo svi slatkovodni ribnjaci u Srbiji imaju višak ribe, jer su izostala okupljanja na slavama, ne rade restorani i smanjena je prodaja tokom posta. U ribnjaku "Sutjeska" u Banatu u zimovnicima imaju oko 200 tona šarana, pa je sada najveći problem gde čuvati ribu u narednom periodu.
Svakoga minuta pumpe iz Tamiša prebace 22.000 litara vode u zimovnike sa šaranom. Ranijih godina upumpavanje je trajalo do početka aprila, kaže radnik Radenko Skoko. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ove godine se još ne zna do kada će se sveža voda ubacivati u jezera gde se nalazi neprodata riba. 

"Voda cirkuliše non-stop. Uvek uzimamo svežu vodu iz reke i da kažemo voda koja prođe kroz objekat, što je šaran uspeo da konzumira kiseonika jeste, ostalo ide, vraćamo u Tamiš", kaže Skoko.
U ribnjaku "Sutjeska" strahuju da će na kraju posta 100 do 150 tona ribe morati da se vrati u veliko jezero koje se, inače, sprema za novu proizvodnju.
"Mi ćemo u te objekte morati da vratimo jedan deo ribe koja je dostigla završnu masu i da je hranimo i imamo tu dupli trošak. Znači smanjujemo tekuću proizvodnju i hranimo nešto što je gotov proizvod", kaže Vidak Milošević, direktor ribnjaka "Sutjeska". 
Da bi sprečili štetu na ribnjaku "Sutjeska" snižavaju cenu, ali njihovu akciju ne prate trgovci.
"Naša cena od 1. aprila za ovaj post uskršnji je trenutno 180 dinara veleprodajna, a maloprodajna 220 na ribnjaku. Po tom osnovu nema nikakvog razloga da cena riba bude skuplja u maloprodajnim objektima širom Srbije od 300 dinara", kaže Dragan Došlo iz ribnjaka  "Sutjeska"
Riba u zimovnicima nije konzumirala hranu tokom zimskih meseci. Kada temperatura vode pređe 10 stepeni šaran postaje aktivan, sem obezbeđenja prostora treba ga zaštititi od bolesti. Zato se na ribnjaku obavlja i dezinfekcija, da bi sprečilo eventualno uginuće ribe.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Šta će biti sa viškom ribe?

Izvor: B92, 18.Apr.2021

Gotovo svi slatkovodni ribnjaci u Srbiji imaju višak ribe, jer su izostala okupljanja na slavama, ne rade restorani i smanjena je prodaja tokom posta...U ribnjaku "Sutjeska" u Banatu u zimovnicima imaju oko 200 tona šarana, pa je sada najveći problem gde čuvati ribu u narednom periodu, piše RTS...Svakoga...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.