Sloveniji kredit EIB-a od 51 milijun eura za elektronički obračun cestarine

Izvor: SEEbiz.eu, 16.Nov.2017, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sloveniji kredit EIB-a od 51 milijun eura za elektronički obračun cestarine

LJUBLJANA - Predstavnici Europske investicijske banke (EIB) i slovenske tvrtke koja upravlja autocestama DARS potpisali su u četvrtak u Ljubljani ugovor o kreditu od 51 milijun eura za elektronički obračun cestarine za teretna vozila nosivosti iznad 3,5 tona.

Riječ je o prvom novcu koji je Slovenija dobila preko EIB-a u sklopu tzv. Junckerova investicijskog programa za Europu.

DARS bi naplatne kućice, koje su nakon uvođenja vinjeta za osobne automobile služile >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << samo za naplatu cestarine za teretna vozila, trebao ukloniti iduće godine, kad se uvede novi digitalni sustav plaćanja prema prijeđenim kilometrima. Uvođenje tog sustava očekuje se početkom travnja iduće godine.

Novi sustav plaćanja temeljit će se na elektroničkim uređajima koje će morati imati teretna vozila, a na odgovarajućim odsjecima kilometre koje prijeđu registrirat će prijamni uređaji DARS-a.

U DARS-u očekuju da će elektronička naplata cestarina povećati njihove prihode. Ta je tvrtka lani uprihodovala 188 milijuna eura od teretnog prometa te 162 milijuna eura od prodaje vinjeta za osobne automobile.

EIB je dosad za gradnju i održavanje slovenskih autocesta već odobrio 1,5 milijarda eura kredita.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.