Slovenija tuži Europsku komisiju zbog terana

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Nov.2019, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija tuži Europsku komisiju zbog terana

LUXEMBOURG – Na Općem sudu Evropske unije u Luksemburgu početkom idućeg mjeseca kreće rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u slučaju istarskog vina teran, objavili su slovenski mediji.

Prva rasprava o slovenskoj tužbi protiv Komisije u slučaju teran predviđena je za 3. prosinca, objavilo je ljubljansko „Delo", a kao zanimljivost list navodi da bi sud 11. prosinca trebao odlučiti je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << li nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske u slučaju arbitraže o granici.

Svoje vino, koje se proizvodi na slovenskom Krasu, Slovenija je patentirala pri Europskoj komisiji kao „teran" odmah nakon ulaska u EU 2004. te je kasnije uložila prigovor na pokušaj Hrvatske kao nove članice da registrira tradicionalno vino iz hrvatske Istre, poznato pod istim nazivom.

U „vinskom sporu" koji se razvio između dvije članice EU i susednih zemalja posredovali su Evropska komisija i povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan koji je u novoj Komisiji preuzeo dužnost povjerenika za trgovinu.

Delegiranom uredbom iz 2017. Hrvatska je od Komisije dobila pravo da se istarsko vino s oznakom porijekla „Hrvatska, Istra" može prodavati i s dodatkom „teran" na naljepnici, ako je ta oznaka istaknuta nešto manjim slovima.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.