Slovenci odustaju od novog nacionalnog avio-prevoznika

Izvor: B92, 18.Dec.2019, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci odustaju od novog nacionalnog avio-prevoznika

Ljubljana -- Kako kaže slovenački premijer, malo je verovatno da će biti osnovan novi nacionalni avio-prevoznik tri meseca nakon što je Adrija ervejz otišla u stečaj.

"Stvaranje nove nacionalne avio-kompanije, u potpunosti ili delimično u državnom vlasništvu, malo je verovatno. U međuvremenu su mnoge rute koje je Adrija prethodno vozila preuzeli strani prevoznici“, rekao je premijer Slovenije Marjan Šarec.

U protekla tri meseca vlada je zajedno sa regionalnim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prevoznikom proučavala izglede za uspostavu nove nacionalne vazduhoplovne kompanije.

U novembru je slovenački ministar za privredni razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek rekao da su razgovori s potencijalnim partnerom "prošli dug put".

Slovenačko državno društvo za upravljanje imovinom banaka izradilo je poslovni plan za potencijalnu novu nacionalnu avio-kompaniju. Prema tom predlogu, prevoznik bi, kako se izveštava, upravljao flotom od pet vazduhoplova bombardir i imao bi oko 200 zaposlenih.

Na temelju proračuna Društva za upravljanje imovinom, avio-kompanija bi zabeležila gubitak od dvadeset miliona evra u prvoj godini poslovanja. Od pada Adrije, tri strana prevoznika su ušla na slovenačko tržište, dok je većina onih koji su već tu povećala broj letova, ili planira da to učini sledeće letnje sezone.

Sledeće godine Iberija će postati najnovija vazduhoplovna kompanija čiji avioni su počeli da lete prema Ljubljani.

U međuvremenu, stranke koje su predale ponude za preostalu imovinu Adrija ervejza žalile su se na sporo objavljivanje rezultata tendera koji je zatvoren 10. novembra, dok su iz Adrije od tada vodili razgovore s pet ponuđača. Rezultati javnog poziva još nisu objavljeni za javnost, iako je rok za njihovo objavljivanje bio 25. novembar.

Među ponuđačima su i slovenački proizvođač ultralakih električnih vazduhoplova Pipistrel, slovenački biznismen Joc Pečečnik, osnivač Interblok gejminga, kao i biznismen Izet Rastoder.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Slovenci odustaju od novog nacionalnog avio-prevoznika

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Dec.2019

Kako kaže slovenački premijer, malo je verovatno da će biti osnovan novi nacionalni avio-prevoznik tri meseca nakon što je Adrija ervejz otišla u stečaj..- Stvaranje nove nacionalne avio-kompanije, u potpunosti ili delimično u državnom vlasništvu, malo je verovatno. U međuvremenu su mnoge rute...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.