Šljive u bescenje: Cene diktira jak lobi otkupljivača, ali i tražnja

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šljive u bescenje: Cene diktira jak lobi otkupljivača, ali i tražnja

U glavnim krajevima za proizvodnju šljive u Srbiji otkupljivači prvu i drugu klasu ovog voća plaćaju 60 i 40 dinara, što je dvostruko manje nego prošle godine.

Cena najniže kategorije, koju destilerije otkupljuju za proizvodnju rakije, ne prelazi 10 dinara, tvrde voćari iz Topole.

Zagarantovana cena voća, kako se može videti, i ove sezone je davno prošla stvar.

Diktira je jak lobi otkupljivača, koji imaju hladnjače, ali i tražnja stranih kupaca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja je sve manja.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, prošle godine u odnosu na 2016. izvoz svežih šljiva pao je sa 23.800 tona na 19.150 tona, piše Politika.

Veća nestabilnost nastala je prošle godine, kada je uvedena uredba posle koje je broj registrovanih firmi koje mogu da izvoze u Rusiju smanjen sa oko 650 na tridesetak.

Tada su se pojavili i veći troškovi voća na tržištu, nestabilne cene, tražnja za savršenim kvalitetomi duži rokovi plaćanja.

"Licence su dobili samo oni koji imaju skladišne kapacitete, u hladnjačama, veće od 500 tona. Oni često nemaju interesa da izvoze svo voće. Teško ugovaraju poslove s kupcima iz Rusije, koji su se, takođe, okrenuli novim tržištima. To je problem jer je u Rusiju odlazilo 90 odsto roda", kaže sagovornik Politike.

Stručnjaci napominju da za proizvođače, koji ne pristaju da voće daju budzašto, sušenje šljiva može biti jedno od najprofitabilnijih rešenja jer je zarada od voća iz sušara neupoiredivo veća od zarade na prodaji svežeg voća.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.