Slepi i slabovidi imaju bolje uslove nego pre, ali zapošljavanje i dalje žulja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Okt.2019, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slepi i slabovidi imaju bolje uslove nego pre, ali zapošljavanje i dalje "žulja"

Na području Severnobanatskog okruga živi oko 300 slepih i slabovidih osoba. Svetski dan belog štapa obeležavaju uz mišljenje da su uslovi života za osobe sa invaliditetom znatno bolji, ali da je radi što kvalitetnijeg sprorovođenja uključivanja u društvo neophodno češće zapošljavanje, kao i unapređenje školskog sistema.

Veselin Sivčev iz Kikinde doživeo je pre izvesnog vremena tešku saobraćajnu nezgodu, nakon koje je izgubio vid. Radio je kao stolar i kao zanatlija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je nakon 35 godina staža otišao u zasluženu penziju. Iako je pretrpeo velike promene u svom životu nakon gubitka vida, sa radnim i životnim navikama nije prestao ni nakon penzionisanja.

''Ne predajem se nikada, operisali su me 11 puta, ali nisam odustao od života, želim da putujem po celoj Evropi i spreman sam za to'', kaže Veselin.

Slepe i slabovide osobe u našoj zemlji Svetski dan belog štapa obeležavaju uz konstataciju da su uslovi života za osobe sa invaliditetom znatno bolji, ali da je radi što kvalitetnijeg sprovođenja uključivanja u društvo neophodno zapošljavanje.

Milenko Karastanković, profesor u penziji ističe:

''Tada čovek postaje jednak i ravnopravan sa sredinom u kojoj živi. Takođe, sve što ga okružuje ne daje mu ni na koji način do znanja da se oseća kao invalid''.

Jedan od problema sa kojima se susreću slepi i slabovidi jeste nedostatak stručnog kadra u školama koji bi radili sa slepom decom i učili ih brajevom azbukom. Takođe, poslodavci koji su dužni da zapošljavaju osobe sa invaliditetom, prema mišljenju nadležnih, ne sprovode zakon u potpunosti.

Petar Budai, predsednik Udruženja slepih Kikinde, Čoke i Novog Kneževca napominje:

''Radije će da plate kaznu i penale što nisu na 50 zaposlenih zaposlili jednog invalida, nego da ga zaposle i redovno plaćaju do penzije. Zakoni su nam dosta dobri, ali ne primenjuju se dovoljno''.

Kikinda je jedan od gradova koji u dobroj meri ispunjava uslove za kvalitetniji život slepih i slabovidih. U prethodnim godinama postavljeni su reljefni trotoari za lakše kretanje uz pomoć belog štapa, veliki broj semafora ima i zvučnu signalizaciju, a ustanove koje pružaju informacije od javnog značaja poseduju uređaje za lakšu komunikaciju. Na području Severnobanatskog okruga živi oko 300 slepih i slabovidih osoba.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.