Skuplja putarina, ali jeftinija registracija kola

Izvor: B92, 04.Jan.2017, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skuplja putarina, ali jeftinija registracija kola

Sa 2017. godinom stigla su i poskupljenja cigareta, putarina, a verovatno i alkoholnih pića i struje. Ipak, biće i nekih pojeftinjenja i to mesa, mleka, grejan

U novoj godini, nove cene. Oni koji uzivaju u duvanskom dimu taj uzitak platiće više i to od 10 do 30 dinara po paklici cigareta zbog akciza. Zakon o akcizama predviđa da se u periodu od 2017. do 2020. godine na svakih pola godine akciza povećava za 1,5 dinar. Tako da ce ovaj iznos rasti.

Pretpostavljamo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ste za praznike već pripremili domaća žestoka pića ali kada budete slavili u nastavku ove godine to ćete platiti više. Ukoliko se budemo dosledno držali uputstava Brisela, dažbine za domaću rakiju i na primer viski morale bi da budu iste, odnosno naša žestina moraće da poskupi za 192 dinara po litru. To znači da će šljivovica sa 690 dinara poskupeti na 882, viljamovka na 2.112 dinara, lozovača će koštati 712 dinara, a vinjak 1.021.

Kada je u pitanju putarina, ona ce od Božića poskupeti za 10 odsto pa pripremite više sitnih novčanica.

Rast cena električne energije u 2017. predviđen je dogovorom sa MMF-om, a time će biti nastavljeno usklađivanje sa cenama tog energenta u Evropi. Ipak, ministar energetike Aleksandar Antić tvrdi da su šanse za poskupljenje struje minimalne pa ćemo tek videti koliko će i da li će poskupeti.

Šta na ove cene kažu građani centralne i severne Srbije, ali i ekonomisti?

“Sve bi bilo u redu kaka bismo dobili više posla i da proradi konkurencija pa bi onda cene o kojima danas pričamo bile niže a kvalitet viši. Nažalost, danas imamo situaciju da se poreski teret sve više prebacuje na građane sa idejom da podstaknemo rast privrede ali s druge strane ipak dobijamo rast cena i loš kvalitet proizvoda i , bez obzira šta statistika kaže, vrlo ograničene mogućnosti za posao”, kaže ekonomista Ljubodrag Savić .

Ne možemo iz ove kože ali možemo da se radujemo nekim pojeftinjenjima, bar neki od nas. Naime, od 1. januara ne plaćaju se uvozne takse na uvoz živih svinja i svinjskog mesa, ribe, mleka i određenih mlečnih proizvoda iz Evropske unije pa bi zato ovi proizvodi trebalo da pojeftine za 10 do 30 dinara.

Takođe, Novosađani već od januara jeftinije plaćati grejanje i to za oko 4 odsto

Trebalo bi da pojeftini i registracija vozila jer ce se cena registracije obračunavati po snazi motora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.