Škundrić: Nacrt novog zakona o energetici u septembru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Jun.2009, 15:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škundrić: Nacrt novog zakona o energetici u septembru

BEOGRAD - Ministar rudarstva i energetike Srbije Petar Škundrić najavio je danas da će u septembru biti završen nacrt novog zakona o energetici koji će omogućiti uvođenje berze električne energije.

Na Odboru Socijalističke partije Srbije za energetiku Škundrić je kazao da je radna verzija nacrta zakona završena i da će uslediti konsultacije.

Usaglašavanje sa normama EU 90 odsto

Kako je naveo, novi zakon o energetici pravi se zbog potpunog >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << usaglašavanja sa normama Evropske unije.

"Značajnih razlika u odnosu na postojeći Zakon o energetici nema", kazao je on i dodao da je taj zakon oko 90 odsto harmonizovan sa pravilima EU.

Novi zakon, istakao je, postaviće pravni okvir za primenu nove strategije energetike Srbije, koja bi trebalo da bude završen do kraja ove godine.

Osnovni ciljevi nove strategije biće obezbeđene pune energetske stabilnosti i bezbednosti u Srbiji, kazao je ministar.

On je podsetio da je svim energetskim sporazumima koje je Srbija potpisala sa Rusijom obezbeđeno pravo Srbije da u vanrednim okolnostima ima pravo prečeg korišćenja tih energetskih kapaciteta.

Plasman struje iz Srbije u Italiju

Škunrić je kazao i da se sve oko realizacije projekta izgradnje magistralnog gasovoda Južni tok kroz Srbiju odvija u saglasnosti sa sporazumima.

"Studija izvodljivosti za deo gasovoda u Srbiji trebalo bi da bude završena u toku ove godine, a kompletna studija za ceo Južni tok do juna sledeće godine", naveo je on i dodao da će o detaljima trase kroz Srbiju govoriti nakon završetka studije.

Gasovod Južni tok, ocenio je ministar, omogućiće da Srbije postane glavno čvorište u gasnoj industriji, kao što je to sada za elektromreže.

Škundrić je kazao i da će sporazum Crne Gore i Italije o postavljanju visokonaponskog kabla od Bara do Barija omogućiti realizaciju dela poslova u okviru strateškog partnerstva Srbije i Italije u oblasti energetike.

To će omogućiti, dodao je, plasman struje iz Srbije, dobijen iz obnovljivih izvora energije, na italijansko tržište po povoljnijim cenama.

Ministar energetike je kazao i da je u okviru tog partnerstva moguće da Italijani ulože od milijardu do 1,5 milijardi evra u energetiku u Srbiji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.