Sjajne vesti za građane Srbije: MMF najavio da neće doći do poskupljenja struje

Izvor: BKTV News, 28.Sep.2018, 21:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sjajne vesti za građane Srbije: MMF najavio da neće doći do poskupljenja struje

Međunarodni monetarni fond posle dugo vremena nije u razgovoru sa srpskim zvaničnicima zatražio poskupljenje električne energije, što indirektno ukazuje da do kraja godine cena neće da bude promenjena

Tako se najzad desilo čudo jer se samo tako može nazvati ponašanje zvaničnika ove organizacije, kojima su u ranijim razgovorima povećanje cene struje i smanjenje broja zaposlenih u Elektroprivredi Srbije bile glavne teme i uslov za nastavak pregovora oko aranžmana, saznaje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << "Blic".

To ukazuje da bi građani Srbije do Nove godine i dalje za utrošeni kilovat plaćali jednu od najnižih tarifa, odnosno 6,6 evrocenti po kilovatu, što je tri puta manje od evropskog proseka u 2017. godini, koji iznosi 20,4 evrocenta. Doduše, program "čuvarkuća" koji je naša vlada potpisala s MMF-om, ne podrazumeva njihovo eksplicitno mešanje u ovu oblast, već je definiše da će svoj konačan stav izneti na osnovu analize tarifa za 2018. godinu koji sa Svetskom bankom treba da uradi EPS.

Prema saznanjima "Blica", rukovodstvo EPS-a je uspelo zasad da uveri eksperte Svetske banke da proizvodni rezultati iz prošle i prvog kvartala ove godine garantuju da i sa ovakvom cenom može da se ostvaruje profit u ovoj godini, i da najmanje do Nove godine prolongira korekciju cene.

"To znači da je napravljen tajm-aut u primeni uslova iz kredita Svetske banke, kojim se navodi "da će zajam za razvojnu politiku pomoći da EPS približi cene struje za garantovano snabdevanje tržišnim cenama, sa 64 odsto na kraju 2014. godine na 80 odsto na kraju 2018. godine". Drugim rečima, EPS je uspeo je da ih uveri da se plan investicija za 2018. godinu, kojim je definisano da se uloži oko 120 milijardi dinara, neće ugroziti sa aktuelnom cenom struje. Ovo je vrlo važna stavka, ali i ono što se dešavalo u prethodnoj godini, kada je EPS investirao 340 miliona evra, što je najviše u poslednjih 10 godina. Pored toga, znatno su smanjeni i troškovi, pa su zabeležene i uštede od 175 miliona evra, od kojih je značajna stavka ona koja se odnosi na zarade, za koje su odvojene 3,2 milijarde dinara manje. Šta će se dešavati posle Nove godine, odlučivaće se kada budu poznati poslovni rezultati EPS".

"Predstavnici MMF-a nisu osporili argumente srpske strane, tako da nijednom rečju nisu spomenuli poskupljenje struje. Jasno je da EPS uspeva da postiže solidne rezultate i sa aktuelnom cenom struje, međutim, treba da se zna da je pitanje dokle će se uvažavati ovi argumenti EPS jer postoje lobiji koji preko MMF i Svetske banke pokušavaju da nametnu poskupljenje kako bi sa svojom cenom bili konkurentni srpskom javnom preduzeću. Drugim rečima, oni će nastaviti sa pritiscima, pa je gotovo izvesno da u prvom kvartalu naredne godine dođe do poskupljenja".

Bez komentara iz EPS

Iz EPS-a niko nije zvanično želeo da komentariše da li će struja poskupeti, kao ni to da li su tačna saznanja "Blica" da MMF nije tražio povećanje cene kilovata tokom razgovora sa rukovodstvom.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.