Sijarto: Saradnja država garancija za dugoročno snabdevanje energijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Jun.2020, 16:31

Sijarto: Saradnja država garancija za dugoročno snabdevanje energijom

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je bezbednost snabdevanja energijom jedno od najvažnijih pitanja u regionu i da saradnja zemalja na tom planu predstavlja jedinu garanciju za dugoročno obezbeđivanje potrebne energije.

Tokom današnjeg sastanka sa ministrom energetike Srbije Aleksandrom Antićem Sijarto je kazao da je u interesu obe zemlje da se obezbedi jedan pravac snabdevanja gasom i električnom energijom od juga prema severu.

"Sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vladom Srbije u proteklo vreme smo intenzivno sarađivali na stvaranju, odnosno izgrađivanju infrastrukture južnog toka, jer je to veoma važno za energetsku bezbednost Mađarske", poručio je Sijarto.

Što se tiče snabdevanja gasom, Mađarskoj je veoma važno da GA obezbedI iz što više mogućih pravaca.

Sijarto je rekao da će gasovodom koji će biti izgrađen Mađarska preko Srbije nabaviti šest milijardi kubnih metara gasa, te dodao da je priprema za gradnju tog dela gasovoda u Mađarskoj već uveliko počela.

Dodao je i da su Sijarto dogovorena sva pitanja vezana za konekciju, a da je tekst sporazuma u potpunosti usaglašen i da ukoliko se "Gasrprom" složi on može uskoro da bude potpisan.

Antić je kazao da su obe zemlje dosta uradile da bi se projekat realizovao i da dobijemo sigurno dodatno snabdevanje za nas i ceo region, te da se ulazi u završnicu projekta.

Naveo je da će Istakao do kraja godine srpski deo gasovoda biti u potpunosti završen i da će Srbija biti spremna da preuzme gas iz Bugarske i isporuči ga Mađarskoj.

"Sve će to dati novi kvalitet u regionu i sigurno snabdevanje gasom", poručcio je ministar.

Inače, današnjim sporazumom o strateškoj saradnji između Elektroprivrede Srbije i Elektropivrede Mađarske kao zajednički cilj navedeno je formiranje regionalne berze za električnu energiju, a dogovorena je i razmena električne energije, proizvedene u nuklearnoj elektrani u Mađarskoj i one koja se proizvodi u hidroelektranama u Srbiji.

"Dogovorili smo se da udvotručimo mogućnost odnosno kapacitete razmene struje između dve zemlje na visokom naponu. Za obe zemlje to znači da ćemo stvoriti razvojnu infrastruktu i zahvalni smo vladi Srbije i srpskim kompanijama na tome što su otvorene i za ovu vrstu saradnje u spoznaji obostranih interesa", rekao je Sijarto.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.