Siguran biznis i preporod - treba vam 1.500 EUR

Izvor: B92, 06.Nov.2016, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Siguran biznis i preporod - treba vam 1.500 EUR

Situacija u srpskom ovčarstvu nije dobra i iz godine u godinu sve su manja stada na pašnjacima.

Jedan veterinar iz Matijevca ulaže velike napred poboljša tu sliku.

Ovo što je terenac u automobilizmu, to je ovan koji je stigao iz Francuske u ovčarstvu - 250 konjskih snaga, robusan, brzine i preko 200 km na h.

Ali sa jednom velikom razlikom, ovaj div može da oplodi. I to radi veoma dobro. Kupovinom ovakvog ovna investirate dugoročno. Od pre nedelju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana imamo ga i u našoj zemlji.

“Evo i kod mene je stiglo 3 ovna iz Francuske. Jedan stariji i dva mlađa i jednu ženku imam za dalju reprodukciju. Sa druge strane evo tu su i novi tekseli. Oni su stigli iz Holandije i imamo nove jarčeve iz Francuske. To smo uzeli u ovoj godini”, priča Branko Milovanovic iz Matijevća.

Ovakvi ovnovi mogu preporoditi naše ovčarstvo. Ovo nije nimalo jeftina investicija. Jedan košta i do 1.500 evra. Sa 140 plotkinja koliko u ovom trenutku ima u staji, planira da mu se oni isplate iduće godine. Ovaj ovan rase il de Frans po skoku može da da od 10 do 160 doza, u zavisnosti od godišnjeg doba.

“Mogu da daju dosta, u odnosu na ove koje sada imamo i koristimo za tov. Mogu da daju sigurno i do 20 odsto više, pričamo o maksimalnim uslovima. Znači kada im se da dovoljno. U odnosu na domaće mogu da daju i do 20 odsto više”, objašnjava on.

“Današnje tržište traži meso, traži formatirano jaganjce koji su puni tamo gde treba da bude mesa, tako da su ove rase koje to daju. Ima dosta novih kupaca po Srbiji i traže takvu robu”, ističe Branko.

Moze da teži i do 150 kilograma ,široke moćne glave, izbočenih očnih duplji.

Nesigurnosti u ovom poslu nema. Kupaca ima, u svojoj kolekciji čuva najrasnije ovnove i jarčeve. Sa njima ima poseban kontak koji je veoma važan za sticanja poverenja. Jer bi u trenucima kada se uzima seme valjalo da sarađuju i da mu veruju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ovo je siguran biznis!

Izvor: Mondo, 06.Nov.2016

Situacija u srpskom ovčarstvu nije dobra i iz godine u godinu sve su manja stada na pašnjacima. Jedan veterinar iz Matijevca ulaže velike napred poboljša tu sliku...Foto: youtube/printscreen..Branko Milovanović odlučio je da poboljša svoje stado ovnom rase il de Frans, koji košta čak 1.500 evra,...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.