Šefica EIB: Nezaposlenost i dalje na visokom nivou

Izvor: VOA, 17.Maj.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefica EIB: Nezaposlenost i dalje na visokom nivou

Šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Dubravka Negre rekla je da se ove godine u regionu očekuje rast bruto društvenog proizvoda (BDP) za 3,9 odsto, a da je nezaposlenost smanjena za četiri odsto, na 16,7 odsto. “Nezaposlenost je još na visokom nivou, posebno među mladima, koji zbog toga često odlaze iz zemalja u region”, navela je Negre, učestvujući u radu konferencije o Zapadnom Balkanu, koja je u sredu održana u Beogradu. Pred regionom su brojna ulaganja, kazala je ona i dodala da dosadašnje investicije nisu dostigle nivo pre krize i nisu bile dovoljne za povećanje prihoda građana. Do sada, rekla je ona, Evropska investiciona banka je u poslednjih deset godina investirala projekte u vrednosti od osam milijardi evra. Negre je ukazala na važnost povezivanja zemalja Zapadnog Balkana, poboljšanje saobraćajne i druge infrastrukture kako bi se smanjili troškovi transporta robe. Ideja povezivanja, po njenim rečima, neophodni je deo evropskih integracija regiona, a ne zamena za taj proces. VIDEO: Šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, Dubravka Negre, govori za Glas Amerike o problemu odliva radne snage i kako ga zauzdati. Šefica EIB za Zapadni Balkan rekla je da će se ulaganja nastaviti u one segmente društva gde je uočena potreba za napretkom, poput zdravstva i obrazovanja, što će se odraziti na bolji standard građana. Region zaostaje za EU u oblasti inovacija, uprkos određenim pomacima, i to je još jedan segment u koji će EIB ulagati, navela je ona.

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Šefica kancelarije Evropske investicioone banke o odlivu radne snage

Izvor: VOA, 17.Maj.2018

Šefica regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, Dubravka Negre, govori za Glas Amerike o problemu odliva radne snage.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.