Šćuric: Slovenski zrakoplovni fijasko ogledan primjer za cijelu Europu

Izvor: SEEbiz.eu, 01.Dec.2019, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šćuric: Slovenski zrakoplovni fijasko ogledan primjer za cijelu Europu

LJUBLJANA - Od početka je bilo mali milijun grešaka u slučaju Adria Airwaysa, tvrdi u razgovoru za ljubljansko Delo zrakoplovni stručnjak Alen Šćuric. 

Ključna pogreška je "svaštarenje", koncept koji je populariziran u Europi prije 20 godina. Svima je u poslu posve jasno da to više ne djeluje, pa i njemačka Lufthansa ima različite tvrtke koje se bave različitim vrstama prijevoza. Ne možete imati turističke čarter letove, izravne točke na pokazivačke letove, zatim >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << razna čvorišta, Adria je imala jedno u Prištini, a svoje u Ljubljani, i posuđivali su i drugim tvrtkama. Posljednja tvrtka koja je imala takav poslovni model bila je engleska Flybe koja je zbog toga bankrotirala i nestalo bi da je nije kupio Virgin Atlantic odnosno Delta, druga najveća svjetska aviokompanija. To je održiv model, na ovaj način više ne možete raditi, morate odabrati jedan od tih poslova, specijalizirati ga i izgraditi.

- Drugi je problem nabava aviona Saab 2000. To je zrakoplov kojih je prozvedeno samo 64, a trenutno ih je samo 30. Ne trebate  biti stručnjak da biste se upitali odakle mehaničari, rezervni dijelovi? Na pitanje zašto je proizvedeno tako malo tih aviona, zašto su ih proizvodili samo sedam godina i konačno zašto su sve tvrtke koje su letjele njima bankrotirale, poučava Šćuric u izjavi za Delo.

Bilo je 25 takvih tvrtki, a sada samo četiri tvrtke koriste navedeni zrakoplov za nekomercijalne letove. Nastavili su širiti zračnu flotu zrakoploima za koji je dokazano da nosi gubitke. Osim toga, počeli su graditi hrpu aviokompanija koje nisu imale smisla, a zatvorili su ih nakon mjesec ili dva. Morali su neprestano unajmljivati ​​avione drugih kompanija jer su Adrijini avioni bili na tlu. Tri od šest Saabova 2000 prizemljena su kad su napokon stigla, jer za njih nije bilo pilota. I dalje plaćate te avione, ali plaćate i zakup aviona od drugih tvrtki, koji su često preveliki i preskupi za letenje na tim rutama.

U jednoj od analiza napisao sam da je činjenica da je slovenska politika u kratkom roku vrlo temeljito uništila slovenski zračni promet. Ne govorimo samo o Adriji, pogledajte fijasko s aerodromom u Mariboru. Što vidimo? Zračna luka, koja živi na teret poreznih obveznika, nema prometa, a novi terminal ne služi ničemu. Pogledajmo Fraport, vlasnika ljubljanske zračne luke, koja je jedina koja djeluje u Sloveniji.

- Veliki je posao koji obećava, ali ostaje činjenica da je zračni promet Ljubljane prije bankrota Adrije rastao samo simbolično, daleko izvan regije u kojoj su druge zračne luke rasle mnogo brže. Politika je uspjela glavnu zračnu luku staviti pod kontrolu lošeg vlasnika, uspjela je uništiti Adriju i izvršiti mariborski fijasko. Recite mi kako, upitao je Šćuric.

Slovenski zrakoplovni fijasko školski je slučaj ne samo za Crnu Goru, Hrvatsku ili Srbiju, već i za cijelu Europu, zaključuje Šćuric.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.