Savet stranih investitora: Srbija mora da ubrza reforme

Izvor: N1 televizija, 07.Nov.2018, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet stranih investitora: Srbija mora da ubrza reforme

Srbija je u protekloj godini nastavila stabilan, ali umeren napredak u reformama, što je osiguralo stabilnost, ali nije dovoljno da se ostvari cilj - potpuno održiva i konkurentna poslovna klima, jaka privreda koja može da parira razvijenim tržištima i visok životni standard, izjavila je predsednica Saveta stranih investora u Srbiji Jana Mihajlova.

Ona je na godišnjem predsavljanju "Bele knjige" FIC-a, u kojoj su preporuke za popravljanje poslovne klime u Srbiji, rekla da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je potrebno da Srbija ubrza reforme i pregovore o pristupanju EU, kako bi se sustigao nivo ekonomskog razvoja u EU.

Istakla je da su tri ključna očekivanja FIC-a od Vlade Srbije - ostavrenje održive fiskalne konsolidacije (strukturne reforme, posebno provatizacija i korpotivizcaija državnih preduzeća), unapređenje primene zakona, pre svega u oblasti poreza, i obzbeđenje veće transparentnosti u javnim konsultacijama sa foskuom na ferorme u osam prioritetnih oblasti.

Te oblasti su porezi, rad, digitalizacij i elektronsko poslovanje, nekrentine i izgradnja, inspekcije, bezbednost hrane i opšti pravni okvir sa akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.

Četiri oblasti koje u novoj "Beloj knjizi" sa najboljim učinkom su građevinsko zemljište i izgradnja, zaštita korisnika finansijskih usluga, transport i regulativa koja se odnosi na duvansku industriju.

Od osam prioritenih tema radne grupe FIC-a i Vlade Srbije za spovođenje preporuka "Bele knjige" samo su nekretnine i izgradnja i inpekcijska kontrola zabeležile vidljiv napredak.

Digitalizacija, stečaj i propisi o deviznom poslovanju zabeležile su umeren napredak, dok ključne oblasti, poput poreza, radnig prava i bezbednosti hrane, nisu imale napredak.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Bela knjiga 2018: Napredak u trećini oblasti

Izvor: B92, 08.Nov.2018, 09:57

Srbija ostvarila stabilan i umeren napredak u reformama, što nije dovoljno za održivu i konkurentu poslovnu klimu, jaku privredu i visok životni standard.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.