Saudijska Arabija podiže cene nafte za isporuke u Aziji

Izvor: B92, 01.Jun.2020, 12:01

Saudijska Arabija podiže cene nafte za isporuke u Aziji

Singapur -- Očekuje se da će Saudijska Arabija, podići u julu zvaničnu prodajnu cenu (OSP) za sve kategorije nafte koje prodaje u Aziji, javlja Rojters.

Prema izveštajima izvora iz pet rafinerija, Rijad će u julu povećati OSP za arapsku laku naftu za 3,80 dolara po barelu.

Predviđeno povećanja cena kreće se u rasponu od dva do tri dolara za barel do čak pet dolara po barelu, pošto su rafinerijske marže oslabile u maju, jer je jača cena omanske sirove nafte >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << DME, jedna od dve osnovne reference za formiranje cene saudijske nafte za Aziju, uticala na rast troškova rafinerija za sirovine, rekli su Rojtersovi izvori.

Proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), koju predvodi Saudijska Arabija, pala je na najniži nivo u dve decenije u maju, što je uticalo na rast cena sirove nafte na Bliskom Istoku.

OPEK i njeni saveznici, uključujući Rusiju, planiraju da održe sastanak ove nedelje na kome će razgovarati o produženom smanjenja proizvodnje posle juna.

Smanjena ponuda nafte na Bliskom istoku izazvala je sužavanje spreda između cene nafte za spot isporuku i cena fjučersa na berzi u Dubaiju u maju u odnosu na april, za 6,60 dolara po barelu. Spot cene su, naime, bile niže od onih za isporuku u narednim mesecima, a taj poremećaj se naziva kontango tržištem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.