Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europa

Izvor: SEEbiz.eu, 19.Sep.2019, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europa

ZAGREB - Srpski tajkun Nebojša Šaranović kupuje dionice Kraša za fond MID Europa koji je već ranije nudio Marici Vidaković i braći Pivac da ih kupe od njih.

Informacija je to kojom barataju upućeni izvori s tržišta kapitala, piše Večernji list.

Znajući da je posrijedi ulagač s portfeljem većim od 5,2 milijarde eura, jasnija je ekonomska (ne)logika otkupa precijenjenih dionica u okolnostima u kojima Šaranović ne može doći do kontrolnog udjela. Fond je >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << orijentiran na tržište središnje i istočne Europe i očito je angažirao upućene lokalne igrače.

U travnju je već kupio većinski udio u Mlinaru, najvećoj hrvatskoj pekarskoj kompaniji, i tad su najavili da im je plan širenje na međunarodno tržište. Prisutni su i u Srbiji gdje su ušli ulaganjem u „greenfield" investiciju stvaranja United Groupa, no taj su udio prodali kako bi kupili grupu Danube Foods koja objedinjava nekoliko prehrambenih proizvođača: Imlek, Bambi i vodu Knjaz Miloš. Onda su prodali i Imlek i vodu te preuzeli Medigoup - najveću privatnu zdravstvenu instituciju u Srbiji. Njihov interes za Kraš nije novost, već su ih spominjali kao potencijalnog kupca. S obzirom na njihov „modus operandi" nepoznanica je samo koliko će se dugo zadržati.

Prokuristica Kraša Marica Vidaković reagirala je, prilično uznemirena tvrdnjama, te poručila da nije imala apsolutno nikakav kontakt s MID Europom.

- Jedan put stigao je službeni dopis od njih na mail Kraša, tražili su klasičan poslovni sastanak na legitiman način, nakon što su u Srbiji preuzeli Bambi. Sastali smo se prije više od četiri godine, 21. svibnja 2015. u 11.45 sati i otad nije bilo nikakvog kontakta s njima. A ni tada nisu ništa nudili, to je bio klasičan poslovni razgovor. Izvor je loše upućen i našao je najjaču, a ne najslabiju kariku – precizirala je M. Vidaković.

Kako smo se uspjeli raspitali, ni tvrtka Pivac nije kontaktirala s MID Europom, a i osobe koje su u komunikaciji sa srpskim investitorom prenose da on tvrdi kako kupuje za sebe.

Da podsjetimo, u proteklih je nekoliko dana ciparska korporacija N. Šaranovića otkupila dionice Kraša u vrijednosti većoj od 100 milijuna kuna iako ga ne može kontrolirati čak i da kupi sve dionice koje nisu u vlasništvu Braće Pivac i radnika udruženih u tvrtku Kraš ESOP. Po cijeni dvostruko većoj od realne procjene.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.