Saradnja Srbije i Kine u oblasti nauke

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018, 15:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Srbije i Kine u oblasti nauke

Poličke i ekonomske veze Srbije i Kine poslednjih nekoliko godina su u usponu, naročito aktiviranjem kineskog projekta "Jedan pojas, jedan put".

Ovim projektom Kina želi još jače veze sa balkanskim zemljama, a preko njih i dalje sa Zapadnom Evropom. Saradnja Srbije i Kine razvija se i u oblasti nauke.

U prvom planu je razmena studenata, ali i iskustava dve naučne zajednice. Đao tong je univerzitet na kome studira 40 hiljada studenata, trenutno je 109 na Šangajskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << listi a poznat je uglavnom po medicinskim istraživanjima.

"Saradnja i razvijanje odnosa sa univerzitetima u Srbiji će pomoći i našim studentima, da uče od mladih talenata iz Srbije o kulturi, da bolje razumeju svet, a to se takođe odnosi i na studente iz Srbije. Za nas Srbija ima veliki značaj u okviru projekta Jedan pojas, jedan put", saopštio je Ksuemin Su, Univerzitet Đao tong iz Šangaja.

"Mislimo da je obazovanje najboljji most za saradnju među državama. Sad imamo priliku da osim formalnog potpisivanja sporazuma imamo mnogo dublje veze", kazao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i obrazovanja.

Među predlozima srpske strane je i onaj o zajedničkim istraživačkim projektima sa kineskim stručnjacima.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.