Šalju nam još više Evrope i 10,6 mlrd USD

Izvor: B92, 17.Maj.2018, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šalju nam "još više Evrope" i 10,6 mlrd USD

Sofija -- Predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakarbarti potvrdio je na samitu u Sofiji podršku EBRD evropskoj integraciji Zapadnog Balkana.

"Naš pristup Zapadnom Balkanu je jednostavan - da ispouči 'još više Evrope'", rekao je Čakarbarti.

Sa investicijama od preko 10,6 milijardi dolara u regionu, EBRD je ključni poslovni partner zemalja Zapadnog Balkana.

"investirali smo više po glavi stanovnika u regionu nego bilo gde drugo", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je predsednik EBRD-a.

EBRD trenutno ulaže oko milijardu evra svake godine u Zapadni Balkan.

Jedan od prioriteta Banke je razvoj infrastrukture koja podržava ekonomski rast u regionu i povezuje zemlje Zapadnog Balkana međusobno i sa Evropom.

"Agenda za povezivanje koju sprovodimo, pod liderstvom (Evropske) Komisjie omogućila je sprovođenje mnogih važnih regionalnih saobraćajnih i energetskih projekata", rekao je Čakarbarti.

Ali, kako je ukazao, povezivanje nadilazi puku infrastrukturu, i podrazumeva, između ostalog, i investicije u širokopojasne mreže koje integrišu ruralna područja, uvođenje digitalnih tehnologija u mala i srednja preduzeća, kao i inkluziju mladih ljudi u tržište rada.

"Zadržavanje mladih talenata u matičnim zemljama jedan je od ključnih političkih izazova sa kojima se suočava region", zaključio je Čakrabarti.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.