Sajam privrede u Tirani pokazao veliku inicijativu povezivanja Balkana (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2021, 12:13

Sajam privrede u Tirani pokazao veliku inicijativu povezivanja Balkana (AUDIO)

Prema evidenciji Privredne komore Srbije, više od hiljadu firmi iz Srbije ima partnere u Albaniji, a tokom 2020. godine, uprkos pandemiji, za 10 odsto uvećan je izvoz na albansko tržište. I na nedavnom Međunarodnom sajmu privrede u Tirani učestvovale su brojne kompanije iz Srbije, iz metalske i elektro industrije, prehrambene, hemijske, farmaceutske i industrije tekstila i nameštaja. 

Na sajmu u Tirani, koji se održao pod sloganom "Jedan Balkan jači Balkan" učestvovalo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je više od 250 kompanija iz 20 zemalja, a najviše iz Turske, Grčke, Italije i Srbije.

Nastup domaćih privrednika organizovali su Privredna komora i Razvojna agencija Srbije. Među njima je bila i kompanija "Deveti septembar" iz Čačka koja se bavi preradom higijenskog papira, čiji predstavnik Dragiša Ristić očekuje da će im predstavljanje na ovom sajmu otvoriti novo tržište.

Na sajmu je učestvovala i kompanija iz Preševa "Alpi Group" koja se bavi građevinarstvom, a njen predstavnik Fejzula Aguši kaže da su takođe prvi put na ovom sajmu.

"Naša fabrika proizvodi nešto što ne postoji u čitavom svetu a to su električni liveni radijatori, ekološki zdavi i najmanji su potrošači".

Direktor Agencije za osiguranje i finansiranje izvoza Srbije Dejan Vukotić kaže da sajam u Tirani ove godine pokazuje veliku inicijativu povezivanja Balkana, koja je u skladu sa inicijativom "Otvoreni Balkan".

Prema podacima iz Privredne komore Srbije, među firmama iz Albanije sa kojima razgovaraju naši privrednici su veliki poslovni sistemi, kao što su Balfin grupa, Agna, Kastrati, Brunes, Atlas grup - koji okupljaju kompanije u oblasti bankarstva, nekretnina, trgovine, hemijske i drugih industrija, kao i trgovinski lanci, poput Špara, Konada i ostalih.

U Komori ocenjuju da su za saradnju Srbije i Albanije perspektivni i sektori poljoprivrede i prehrambene industrije, te industrije plastike, metalske, tekstilne i industrije nameštaja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.