Sada nude 80 odsto višu sumu: Palo interesovanje za vojni rok u Hrvatskoj

Izvor: B92, 09.Feb.2023, 12:02

Sada nude 80 odsto višu sumu: Palo interesovanje za vojni rok u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je došlo do velikog pada interesovanja za dobrovoljno služenje vojnog roka.

Tamošnje vlasti pokušavaju da reše taj problem novcem, odnosno povećanjem naknade za odlazak na programe obuke.

Naime, mladići i devojke koji će u budućnosti u Hrvatskoj odlaziti na dobrovoljno služenje vojnog roka trebalobi da dobiju 700 evra neto novčane naknade za svaki mesec uspješno izvršenog programa obuke, piše Jutarnji list.

Povećanje naknade predloženo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je novim Pravilnikom o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva odbrane koji je na javnoj raspravi. U ovom trenutku ta naknada iznosi 398,4 evra te se ona ovim predlogom povećava za oko 80 posto.

S obzirom na to da dobrovoljni rok traje 40 dana, regruti će u tom vremenu moći da zarade 1.400 evra. Uz novčanu naknadu, oni tokom tih 40 dana imaju pravo i na osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od posledica nesretnog slučaja, obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj povrede na radu i profesionalne bolesti, smeštaj i hranu, vojnu odeću i sportsku opremu, odsustvo u trajanju do pet dana iz razloga utvrđenih pravilnikom.

Velik pad interesa

Povećanje naknade jedan je od pokušaja da mlade podstaknu na služenje vojnog roka, prenosi Indeks. Većina regruta koji završe temeljnu obuku posle potpisuje profesionalni ugovor i ostaje u vojsci pa je ovaj program jedan od glavnih modela privlačenja motivisanih ljudi u Oružane snage.

Od 2008. do kraja 2022. dobrovoljno vojno osposobljavanje završilo je 10.327 regruta, a Oružane snage i Ministarstvo obrane suočeni su s velikim padom interesa mladih za vojni poziv.

Krajem prošle godine ministar odbrane Mario Banožić rekao je za Jutarnji list da u vojni sustav ulazi manje regruta i da se suočavaju s manjkom ljudi. Ministarstvo odbrane godišnje iskazuje potrebu za 1.000 dobrovoljaca, a prošle godine vojni rok završilo je samo njih 402. I ministar odbrane i predsednik Republike Hrvatske slažu se da su razlozi za pad zanimanja nelagoda i neizvesnost izazvani ratom u Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.