SVE NA JEDNOM MESTU: Tražite posao u IT sektoru? Pogledajte šta se nalazi na sajtu HelloWorld

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Apr.2021, 16:31

SVE NA JEDNOM MESTU: Tražite posao u IT sektoru? Pogledajte šta se nalazi na sajtu "HelloWorld"

Kada žele da potraže novi i bolji posao, mnogi stručnjaci iz sve jačeg IT sektora u Srbiji će najpre pogledati šta se nalazi na sajtu HelloWorld.rs

Na jednom mestu i posao ali i procena poslodavca

Reč je o platformi gde se svakodnevno prikupljaju i ažuriraju ne samo ponude poslodavaca za ovu obast već i verifikovani komentari o domaćim IT poslodavcima. Pojam verifikovani znači da ovaj sajt ne predstavlja neku "pričaonicu" opšteg tipa gde je moguće >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << napisati bilo šta, već da ono što je našisano odgpovara u potpunosti realnosti.

U ovom trenutku, na HelloWorld-u se nalazi 1400 prilika za zaposlenje i preko 3.500 verifikovanih komentara o domaćim IT poslodavcima. Da raste interesovanje za informacijama o IT kompanijama dokazuje i stalni rast posećenosti sajta HelloWorld koji već premašuje 210.000 poseta mesečno.

- Godinama gradimo zajednicu koja trenutno broji 50.000 registrovanih članova, a kojima pomažemo da se zaposle i dobiju tačne, verodostojne i korisne informacije o poslodavcima - kaže Tamara Prodanović sa sajta HelloWorld.rs.

"HelloWorld" je projekat koji postoji već šest godina i za to vreme su brojne IT kompanijama tu našle mogućnosti da zaposle IT stručnjake. Istovremeno, platforma je znatno doprinela podizanju transparentnosti ovdašnje IT industrije. Pored regrutacionih usluga HelloWorld nudi i rešenja za brendiranje poslodavaca kako bi se na adekvatan način predstavili i približili deficitarnim stručnjacima.

Informacije o poslodavcima iz prve ruke

Komentari o kompanijama nalaze se u okviru sekcije IT Insajder. Reč je o servisu gde svi zainteresovani mogu da se informišu o poslodavcima u IT industriji i pročitaju iskustva o radu, kao i iskustva sa razgovora za posao. Prilikom pisanja komentara, bivši i sadašnji zaposleni ocenjuju opšti utisak o kompaniji, mogućnost napredovanja, beneficije koje poslodavac pruža i definišu pozitivne i eventualne negativne strane rada. IT Insajder je najveća baza recenzija o poslodavcima u Srbiji.

Zanimljiv podatak je da je čak 60% komentara o poslodavcima pozitivno, odnosno njihovi autori preporučuju ocenjenu kompaniju. Sve recenzije su verifikovane, a validacija se vrši potvrdom email adrese. Omogućena je i validacija LinkedIn nalogom autora komentara, kako bi se istakla verodostojnost napisanog. Autor recenzije bira da li želi da bude anoniman.

- Važno je napomenuti da do sada nijedna recenzija, niti profil kompanije nisu uklonjeni na zahtev poslodavca, jer smatramo da je to kontraproduktivno za kandidate, kompanije, ali i naš sajt, čija je misija povećanje transparentnosti domaćeg IT tržišta rada - objašnjava Prodanović.

Zarad neophodnog podizanja transparentnosti domaće IT industrije, prošle godine je IT Insajderu dodata sekcija „Plate“, gde zaposleni mogu anonimno da napišu neto iznos zarade. Na ovaj način zainteresovanim kandidatima je omogućeno da na jednom mestu dobiju sve potrebne informacije o kompaniji.

- Recenzije bivših i sadašnjih zaposlenih igraju presudnu ulogu u percepciji brenda poslodavca i utiču na privlačenje kvalitetnog kadra. Zainteresovani kandidati najviše veruju informacijama "iz prve ruke", te je važno da poslodavci ne ignorišu napisane komentare - dodaje Prodanović.

AltTab – obrnut proces zapošljavanja

Tim sajta HelloWorld je istražujući IT tržište i osluškujući potrebe obe strane – i kandidata i poslodavaca, uvideo da dosadašnji način zapošljavanja u ovoj dinamičnoj struci nije adekvatan u svakoj situaciji. Većina iskusnih IT profesionalaca je vrlo pasivna po pitanju traženja posla. Sa druge strane, IT industrija se razvija neverovatnom brzinom i veoma je važno da tržište zadovolji potrebe pripadnika ove struke, kako bismo ih zadržali.

Doprinos HelloWorlda, kao najveće domaće IT zajednice, dolazi u obliku servisa altTab. Radi se o platformi gde IT kandidati postavljaju uslove kompanijama i dobijaju isključivo one ponude koje tim uslovima odgovaraju. Na ovaj način obrće se proces zapošljavanja, a ovo je prvi servis ovog tipa u Srbiji.

Kao posebnu odliku sajta, u HelloWorldu ističu da platforma na jednom mestu okuplja iskusne IT kandidate u jedinstvenu bazu koju poslodavci mogu da pretražuju, komuniciraju sa njima i šalju im zahteve za kontakt podacima.

"Bitka za talente"

Poslodavcima je na raspolaganju niz opcija da oglase svoje otvorene radne pozicije na sajtu i putem HelloWorld stranica na najvećim društvenim mrežama, a kroz preimum profil poslodavca one mogu da kreiraju svoj personalizovani kutak kako bi kandidati uvek imali najvažnije i najsvežije informacije.

- Imajući u vidu da bitka za talente nikada nije bila jača, razvili smo paletu naprednih employer branding rešenja usmerenih ka IT zajednici putem kojih poslodavci mogu da izgrade pozitivnu reputaciju na tržištu zapošljavanja i privuku i zadrže najbolje kandidate. Smatramo da na ovaj način ostvarujemo upravo ono zbog čega smo i pokrenuli našu platformu, a to je poboljšanje ukupne poslovne klime na domaćem IT tržištu rada, u kojem transparentnost kompanije čini odgovornim i motiviše ih da postanu bolji poslodavci, na opštu korist i tih kompanija i njihovih zaposlenih -zaključuje Tamara Prodanović.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.