ŠTA ZOVE 100.000 KINEZA U SRBIJU? Dnevno troše 150 evra, od jednog pića beže kao ludi, obavezno traže VRELU VODU

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Okt.2019, 08:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ŠTA ZOVE 100.000 KINEZA U SRBIJU? Dnevno troše 150 evra, od jednog pića beže kao ludi, obavezno traže VRELU VODU

Prošle godine u Srbiji je boravilo tačno 102.351 kineskih turista, što je čak 15 puta više nego 2011. godine.

Da im naša zemlja postaje omiljena destinacija govori i to što se ni dvesta metara centralnih ulica u Beogradu ne može preći, a da se ne naiđe na četiri Kineza. Zašto dolaze u Srbiju - od toga zašto ne mogu bez vrele vode, a nije u pitanju čaj, do vrlo interesantnog razloga za poručivanje šnicli u restoranima i činjenice da svi znaju za Tita.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Šešir na glavi, udobne patike, obavezan selfi štap i mobilni telefon stvari su po kojima ćete zapaziti kineske turiste. Širok osmeh se podrazumeva. Ipak, mora se priznati, veoma slab engleski, ali zato su vrlo dobro upućeni u tehnologiju i aplikacije koje im pomažu u sporazumevanju. Osnovno što pitaju - gde sme, a gde ne sme da se pravi selfi.

Jeste im Srbija ukinula vizu, što je sigurno jedan od razloga zašto ih je mnogo više nego ranije, ali viza nikako nije i jedini razlog zašto Kinezi sve više posećuju našu zemlju.

Profil kineskog turiste

Dve porodice zajedno, porodice sa prijateljima, ali često i parovi i grupe od po dvoje. Veoma su dobro upućeni u to gde su došli i šta žele da vide. Znaju gde da kupe karte, da pogledaju kada ima voz ili autobus do nekog mesta.

U Srbiju stižu iz raznih gradova, uglavnom većih - Ningboa, Čengdua, Hangdžoa, Pekinga, Guangdžoa, a ovde se zadržavaju nekoliko dana.

U hotelskoj sobi spremaju nudle

Nezaobilazna destinacija im je Beograd, gde obavezno obiđu Kalemegdan i crkve. Zlatibor, Novi Sad, Subotica, Uvac, kućica na Drini, Tara - omiljene su destinacije kineskih turista pored prestonice.

Kako kažu u prestoničkim hotelima, kineski turisti nisu mnogo rečiti, retko se obraćaju recepciji, a i to čine kako bi zatražili ketler da u sobi skuvaju pirinač ili nudle. Kako dodaju, odlični su gosti i već od rane zore su spremni za obilazak. U hotelu eventualno doručkuju, mada i to retko jer ne gube vreme za obilazak.

Cenkaju se i za jedan magnet, a pitaju za Tita

Aleksandar Vujić je učeći kineski jezik upoznao mnogo turista iz te zemlje, on je podelio neka svoja iskustva. - Jedna Kineskinja je ovde kupila punu kesu kozmetike, kaže veoma je jeftino. Druga me je pitala koju knjigu bih joj preporučio da kupi u Srbiji (neku najpoznatiju, verovatno skuplja knjige iz raznih država). Njima nije mnogo skupa Srbija, mogu da se provedu ovde, jedino je transport malo skuplji - po njihovom priznanju - priča Vujić.

Prodavci suvenira na Kalemegdanu se osećaju kao poznate ličnosti kada su im kupci Kinezi. Uvek traže da se slikaju s njima.

Kako objašnjavaju, tačno se može videti da su različitih staleža - Neki uzmu mnogo stvari i ne pitaju za cenu, dok se drugi cenkaju i za jedan magnet - objašnjava jedan prodavac. Nezaobilazno pitanje je gde mogu da kupe suvenir koji ima bilo šta u vezi sa Titom. Svi znaju za Tita - i mladi i stari, on im je fascinantan, kao i Jugoslavija - kaže prodavac suvenira.

Statistički podaci govore da dnevno u Srbiji prosečno troše oko 150 evra. Uglavnom kupuju magnete, kačkete na kojima piše Srbija, lutkice u srpskoj narodnoj nošnji, dok se ređe odlučuju za heklane i pletene stvari.

Neretko vole da kupe i medovaču, a kako nam je rekla jedna turistkinja iz Kine, Su, u Srbiji je generalno malo jeftinije nego kod njih.

Ona je objasnila da je oduševljena crkvama i Kalemegdanom, gde smo je i upoznali. - Tu sam sa porodicom i prijateljima, a obišli smo više mesta. Hrana mi se baš sviđa - priča Su .

Oduševljava je i gostoljubivost naših ljudi, a sviđa joj se i gradska arhitektura. Za Srbiju su, kako kaže, saznali preko jedne od kineskih internet platformi.

Čuvena Skadarlija je nezaobilazna stanica. Redovno su prvi jutarnji gosti u poznatim kafanama jer dolaze i pre otvaranja. Kako kažu ugostitelji, kineski turisti retko piju alkohol, uglavnom je to voda, ali nikako flaširana. Kinezi smatraju da je voda zdravija kada je iz česme, jer u ambalaži stoji "što nije dobro".

- Naši konobari se zbune kada im Kinezi traže vrelu vodu. Misle da hoće čaj! Međutim, oni samo hoće čašu ili bokal vrele vode. Naime, oni vruću vodu smatraju mnogo boljom za zdravlje, nego hladnu, i skoro nikada ne piju ledenu vodu, makar napolju bilo i 40 stepeni - priča Vujić. Često će kako kaže, naručiti šniclu.

Ugostitelji kažu da im se sviđaju i sarma, ćevapi i kajmak, a često dođu i sa slikom "Karađorđeve šnicle", jer im je neki prijatelj preporučio da je probaju.

Vujić objašnjava da Kinezi imaju utisak da Srbi ne brinu mnogo oko posla i da uživaju u životu. Mnogi Kinezi iz velikih gradova žive pod pritiskom, rade mnogo, pa im se dopadne kada dođu u Srbiju.

S druge strane, ne sviđa im se spor transport u Srbiji (vozovi i autobusi), kao i to što ne mogu da plaćaju mobilnim telefonom. Čudno im je, kako ističu, i to što stalno ima puno ljudi u kafićima.

Kako pokazuju podaci Turističke organizacije Srbije, u 2018. godini naša zemlja je imala najveći porast broja dolazaka kineskih turista i na prvom je mestu u odnosu na ostale evropske destinacije, sa rastom od više od 100 odsto.

U 2018. godini kineski turisti su u Srbiji ostvarili 179.247 noćenja, što je rast od 89 odsto u odnosu na 2017. godinu.

U prvih osam meseci ove godine je u našoj zemlji boravilo 91.935 kineskih turista, što je rast od 41,5 odsto u odnosu na isti period 2018. godine.

Oni su ostvarili 170.449 noćenja, što je rast od 50 odsto u odnosu na isti period 2018. godine.

Prema izveštaju kineske Državne uprave za razmenu u inostranstvu turisti iz Kine u prvoj polovini 2019. godine u inostranstvu potrošili 127,5 milijardi dolara. Kina je zbog toga na prvom mestu turističkog tržišta još od 2012. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.