ŠTA JE POTREBNO ZA NOVE INVESTICIJE? Zapadni Balkan će uskoro postati plodno tlo za velika ulaganja

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Sep.2021, 15:04

ŠTA JE POTREBNO ZA NOVE INVESTICIJE? Zapadni Balkan će uskoro postati plodno tlo za velika ulaganja

Srbija nastavlja da ekonomski jača

Potrebne su promene u politici privlačenja stranih investicija na Zapadnom Balkanu jer niske plate i porezi nemaju više glavnu ulogu pri donošenju odluke za investiranje, već su ključne funkcionalne institucije, kvalifikovana radna snaga i dobra infrastruktura, zaključci su studije "Potencijal Zapadnog Balkana za privlačenje stranih direktnih investicija u post-kovid periodu".

 Na panelu u Privrednoj komori Srbije, u organizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Komorskog investicionog foruma (KIF ZB6), autori studije i predstavnici domaće i regionalne privrede, ukazali su na potrebu da se u narednom periodu povećaju državna ulaganja u obrazovanje, sa većim fokusom na tehnološke nauke, praktičnije stručno obrazovanje i poboljšanje transportne infrastrukture.

Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS, navodi da svi ekonomski indikatori ukazuju na to, da se u naredne dve do tri godine očekuje rast investicionih aktivnosti i ekonomska stabilnost šest ekonomija Zapadnog Balkana.

- Zapadni Balkan predstavlja idealnu destinaciju za investitore koji nameravaju da promene lance snabdevanja nakon pandemije Kovida-19 i proizvodnju presele sa udaljenih destinacija bliže evropskom tržištu. Pozitivan uticaj novih investicija će biti bolje iskorišćen samo uz unapređenje efikasnosti institucija, obrazovanja i poboljšanje transportne infrastrukture - ukazao je Vesović.

Studija, koju je izradio Bečki institut za međunarodne ekonomske studije, potvrdila je da se dodatno mora ubrzati stvaranje Zajedničkog tržišta Zapadnog Balkana i obezbediti potpuna sloboda protoka robe, usluga, ljudi i kapitala, istakao je Marko Mandić, rukovodilac Centra za Komorski investicioni forum PKS.

Prema rečima Tatjane Šterjove Duškovske, generalnog sekretara KIF ZB6, primarna aktivnost svih regionalnih privrednih komora, koje okupljaju 350.000 preduzeća, biće i dalje promocija Zapadnog Balkana kao jedinstvene investicione destinacije, kroz rad na digitalizaciji poslovanja, povezivanju kompanija i uklanjanju poslovnih barijera.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.