SRPSKA POLJOPRIVREDA CVETA: Rekordan rod jabuke! Ove godine na ruskom tržištu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Okt.2019, 22:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKA POLJOPRIVREDA CVETA: Rekordan rod jabuke! Ove godine na ruskom tržištu!

Rekordan rod jabuke na parcelama u Srpskoj!

Uprkos godini sa lošim vremenskim prilikama, voćari koji su uložili u primenu najnovijih tehnologija proizvodnje, imaju razlog za zadovoljstvo. Pripremaju izvoz na tržište Rusije.

Voćarstvo u Srpskoj ima perspektivu. Verujući u to, Mladen Đurđević od oca je preuzeo vođenje voćnjaka, u kojem je prvi zasad podignut 2001. Danas je pod punim rodom 12 hektara njegove zemlje, a ukupno pod zasadima ima 15 hektara. Zahvaljujući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << najnovijim tehnologijama koje primenjuje, godišnje sa svojih stabala po hektaru ubere 65 do 70 tona jabuke vrhunskog kvaliteta.

- Kvalitet uroda je takav da je 95 odsto jabuka na stablu prva klasa jer već koristimo nove tehnologije, a nismo imali problema ni sa gradom ni sa sušom - rekao je Mladen Đurđević, voćar iz Kijevaca kod Gradiške.

On najveći deo roda izveze na tržište Ruske Federacije, a njegovu tvrdnju da su uslovi u voćarstvu dobri za one koji ulažu u primenu novih tehnologija, potvrđuje Nikola Vukelić. Pod zasadima jabuke i kruške ima 350 hektara. Sedamdeset odsto ukupnog prinosa izvozi na rusko tržište, dio i u Italiju i Hrvatsku. Tek mali procenat plasira na domaćem tržištu. Iako je prinos dobar, sve veći je problem, kaže, nedostatak radne snage, zbog čega je ove godine bio prinuđen da iskrči 30 do 40 hektara pod zasadima.

- Mislim da nije niska cena za radnike koji beru voće, jer se može zaraditi 60 do 80 maraka dnevno s tim da im je plaćen prevoz i dva topla obroka. Mi smo imali oglas u Banjaluci mesec dana, a iz tolikog grada nam je došlo svega pet šest berača - ističe Vukelić.

Problem nedostatka radne snage na području Krajine Vukelić prevazilazi tako što dovodi radnike iz Hercegovine, ali i sa juga Srbije. Da voćarstvo može da bude primer svima u poljoprivredi potvrđuju i nadležni. Obilaze gazdinstva, da bi preciznije procenili prinose koji mogu da budu plasirani na tržište Rusije.

- Naš zadatak je da po njihovim zahtevima izvršimo preliminarni uvid u prognoziranje prinosa, i ove godine možemo konstatovati da je premašena rekordna cifra - izjavio je Goran Perković, direktor Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH.

U Srpskoj je oko tri hiljade hektara pod zasadima jabuke, sa godišnjim prinosom od 120 do 130 hiljada tona. Za osam registrovanih izvoznika i 80 prizvođača, rusko tržište trenutno je najatraktivnije.

Da udruživanje oko zajedničkih interesa u BiH jeste plodonosno za sve, pokazali su upravo voćari. Iako je bilo problema u plasmanu jabuka na tržište Rusije, prevaziđeni su uspostavljanjem jedinstvenog informacionog sistema. U njega unose podatke o ukupnom godišnjem prinosu, koji može biti izvezen u Rusiju, i koji između entiteta i distrikta funkcioniše bez problema.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.