SRBIJA ZARADILA MILIONE EVRA! Nećete verovati kako

Izvor: SrbijaDanas.com, 10.Jan.2020, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRBIJA ZARADILA MILIONE EVRA! Nećete verovati kako

Od izvoza božićnih ukrasa, korpica, čestitki, odeća i raznoraznih drangulija posvećenih Božiću Srbija godišnje zaradi između tri i devet miliona evra.

Srbija je u 2018. od božićnih proizvoda zaradila 4,7 miliona evra, a za deset meseci prošle godine 3,6 miliona evra pokazuju podaci Svetske trgovinske organizacije.

Iako je iza najvećih svetskih izvoznika, Srbija je po izvozu ovih proizvoda ispred svih susednih zemalja.

- Božićni proizvodi, ne >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << računajući sveće i električno osvetljenje, učestvovali su sa 4,5 milijardi evra u svetskoj trgovini u 2018. Srbija je rangirana na 29. mestu i bila je ispred svih zemalja sa kojima se graniči - kaže ekonomista Miroslav Zdravković.

Dodaje da je Srvija u deset meseci 2019. smanjila vrednost izvoza za pet procenata, ali očekuje da je u poslednja dva meseca prošle godine nadoknadila ovaj pad.

- Posebno usled povećanja izvoza u oktobru jer je registrovan izvoz u Poljsku, Rumuniju, Mađarsku i druge zemlje - ističe Zdravković.

Najveći svetski uvoznici božićnih proizvoda su SAD, Velika Britanija, Kanada, Nemačka i Nizozemska.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.