SRBIJA NEĆE IMATI PROBLEM U SNABDEVANJU NAFTOM Ekspert za energetiku objašnjava trenutnu situaciju

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Okt.2022, 13:09

"SRBIJA NEĆE IMATI PROBLEM U SNABDEVANJU NAFTOM" Ekspert za energetiku objašnjava trenutnu situaciju

Nafte ima dovoljno i Srbija će moći da uvozi dovoljnu količinu nafte!

Urednica portala Energetika Balkana Jelica Putniković danas je izjavila da Srbija neće imati problema u snabdevanju sirovom naftom po stupanju šestog paketa sankcija EU 1. novembra, od kada naša zemlja više neće moći da uvozi sirovu naftu iz Rusije.

Prošle godine Srbija je kupovala najviše nafte iz Iraka, kupovali smo čak i norvešku naftu, a samo 16 odsto je bilo ruske nafte - istakla >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je ona za Tanjug.

- Ove godine je taj procenat povećan, jer je ruska nafta bila jeftinija na tržištu. Međutim, nafte u ponudi globalno ima dovoljno i Srbija će moći da uveze dovoljne količine nafte. S druge strane, podsetiću da su povećane rezerve ne samo sirove nafte, već i naftnih derivata pa nam ne preti opasnost da nećemo imati goriva na pumpama.

Ona dalje objašnjava da ne samo Srbija, već i cela Evropa izuzev Bugarske, Slovačke, Češke i Mađarske neće moći da uvoze naftu iz Rusije, jer prema šestom paketu sankcija EU ni do jedne luke na obodima Evrope ne sme da stigne tanker sa ruskom naftom.

Takođe naglašava da to ne mora automatski da znači da će nafta ubuduće biti skuplja i dodaje da to zavisiti od toga koja će cena nafte biti na globalnim tržištima.

Objašnjava da se cena goriva koju određuje Vlada Srbije jednom nedeljno formira na osnovu cene derivata na mediteranskom tržištu i cene sirove nafte koja je u sredu bila 92 dolara za barel.

- OPEK je najavio da neće povećati, već da će smanjiti plasman nafte na tržište. To znači da je ponuda veća od potražnje, jer jednostavno, zbog krize, manje su potražnje za sirovom naftom, tako da verujem da nafta neće poskupeti - ističe Putnikovićeva.

Ne veruje ni da ćemo imati problem jer imamo napunjena skladišta u Banatskom Dvoru i ono što smo zakupili u skladištima u Mađarskoj.

Sa druge strane, Bugarska je rekla da neće sprečavati dotok gasa kroz Turski tok ni nama ni Mađarima.

- Znamo da su u Bugarskoj bili izbori i tamo je pobedio Bojko Borisov koji je insistirao da se završi Balkanski tok, jer je bio svestan koliko je bitno za njegovu zemlju da ima dovoljne količine gasa na raspolaganju, tako da mislim da nemamo tu opasnost - kaže Putnikovićeva.

Dodaje da uvek postoji mogućnost da Brisel naredi Bugarskoj da zaustavi dotok gasa, ali da bi to onda ugrozilo snabdevanje gasom ne samo Srbije, već i Mađarske koja je članica EU. Na pitanje o havarijama na cevima gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2, Putnikovićeva kaže da je taj neko ko je izveo akciju havarije hteo da spreči mogućnost da Nemačka dobije gas direktnom linijom od Rusije.

- Bilo je priče da se Severni tok 2 pusti bar privremeno pusti u rad jer nisu popravljene mašine na Severnom toku 1. Sada je to onemogućeno za neko vreme dok se ti gasovodi ne poprave - navodi Putnikovićeva i ističe da će Evropa svakako imati problema sa snabdevanjem gasa.

- Oni se stalno hvale da su naputili skladišta 80-100 odsto, ali nikada se nije desilo da se Evropa u zimskim mesecima snabdeva isključivo gasom iz skladišta - upozorava urednica portala Energetika Balkana.

Naglašava da tu postoje tehnički limiti koliko gasa može dnevno da se izvuče iz nekog skladišta, a da LNG gas koji stiže sada iz nekih evropskih luka ne može da stigne do nekih zemalja EU pošto nema gasovoda.

- Evropa je prerano odustala od ruskog gasa i pitanje je koliko će to ne samo zbog cene, već i zbog manjka gasa koštati evropske privrede. Jednostavno, neki sektori i neke firme neće moći da plaćaju skup gas, neke kompanije će zatvoriti fabrike, radnici će ostajati bez posla i ja očekujem da će biti velikih problema u Evropi - ističe Putnikovićeva.

Ona kaže da je inflacija već najavila recesiju, a da je vrlo zanimljivo da neki zapadni analitičari kažu da insistiranje SAD da Evropa prestane da kupuje ruski gas zapravo način da uništi evropsku, a pre svega nemačku privredu i dodaje:

- Kako kažu ti analitičari, Evropa će, da bi imala sigurno snabdevanje energentima, svoju proizvodnju seliti ne u Kinu, već u Ameriku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.