SRBIJA LEŽI NA MINERALNOM BOGATSTVU! Jedan mineral se posebno izdvaja, vrednost 200 milijardi evra

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Maj.2021, 12:07

SRBIJA LEŽI NA MINERALNOM BOGATSTVU! Jedan mineral se posebno izdvaja, vrednost 200 milijardi evra

Srbija je pronašla takođe i jedinstven mineral u svetu

Procenjena vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji je viša od 200 milijardi evra i to je ogromno bogatstvo o kojem ćemo voditi računa, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike .

Ona je naglasila da nikakav ugovor sa Rio Tintom neće biti potpisan dok ne budu sprovedene sve neophodne studije uticaja na životnu sredinu i dok svi ne budu imali uvid u to.

- Srbija neće raditi ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << što će ugroziti životnu sredinu, bilo da je reč o litijumu, koji je ruda 21. veka ili nekoj drugoj. Tek kad budemo znali da se litijum može proizvoditi na održiv način uz zaštitu životne sredine, zašto da ne razmišljamo o fabrici litijumskih baterija i električnim automobilima, gde će se desiti rast svuda u Evropi -  saopšteno iz Ministarstva.

Ističe da je jadarit jedinstven mineral u svetu i dodaje da će i tehnologija kojom će oni biti iskopavan takođe će biti jedinstvena.

- Treba da budemo svesni šta znači istraživačko pravo. Niko nema pravo da uđe na parcelu dok vlasnik ne dozvoli. Pritom kompanija treba da ispuni brojne kriterijume - da ima projekat i saglasnosti više institucija. Te istražne bušotine su prečnika 10-15 cm, nikakvi krateri - objasnila je ministarka.

Kaže da je puno agresije, fanatizma i neistina koje izgovaraju pojedini ekolozi u Srbiji i dodaje da je važno da se služe činjenicama, umesto da sakupljaju poene na poluinformacijama i zastrašivanju građana.

Ministarka je istakla da je na državi da stvori zakone i da ima dobru inspekciju, te da je ovo važna godina za energetski sektor.

- Nismo slučajno doneli četiri nova zakona. Od nas se traži da u vremenu ispred nas napravimo dobru energetsku politiku, da budemo energetski i ekološki bezbedni, da građani imaju dovoljno električne energije koju ćemo sve više proizvoditi iz obnovljivih izvora - hidro, gasnih i solarnih elektrana, a da postepeno u decenijama ispred nas smanjujemo i zatvaramo termoelektrane - zaključila je ministarka.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.