SRBI SVE VIŠE ODLAZE U PREDGRAĐA: Pomama za vikendicama sve veća, plac i kuća dostupni za 18.000 EVRA

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Feb.2021, 18:12

SRBI SVE VIŠE ODLAZE U PREDGRAĐA: Pomama za vikendicama sve veća, plac i kuća dostupni za 18.000 EVRA

Kupci biraju mesta s vrtićima, školama, prodavnicama

Potražnja za vikendicama nije bila nikad veća nego u poslednjih godinu dana, otkad je izbila pandemija kovida-19.

U početku su se kuće za odmor rentirale, jer mnogi nisu išli na posao, a deca u školu. Zbog celokupne situacije s kovidom, porodice su odlučile da kupe vikendice u blizini gradova i da se presele.

Tako je prodaja kuća za odmor u Srbiji porasla za 50 odsto u odnosu na 2019. godinu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
… Mnogi su se vrlo rado odrekli gradskog života i prešli u sela i vikend naselja, jer imaju gotovo sve kao i u gradu, a više prostora i čistiji vazduh.

Tako su vikendice postale oaze za porodice s malom decom i starije sugrađane.

Za cenu se mnogo ne pita

- Zavisno od mesta i udaljenosti od grada, cena vikendica se kreće od 18.000 do 80.000 evra. Naravno, na vrednost utiče i veličina objekta, placa, uređenost kuće, starost… Lokacija je najbitnija za porodice s decom, dok stariji idu u udaljena sela. Već godinu dana najviše se traže kuće za odmor u Grockoj, Barajevu, na Kosmaju… To su mesta gde ima puno vikendica koje su bile zapuštene i vlasnici ili njihovi naslednici žele da ih prodaju - kaže Milorad Petrović, vlasnik jedne agencije za nekretnine.

Prema njegovim rečima, najčešće se prodaju kuće od 50 do 70 kvadrata sa desetak ari placa. Za to treba izdvojiti od 25.000 do 40.000 evra.

Uglavnom te kuće treba renovirati, ali ima i onih koje su odmah useljive.

Pronašli mir u Zaklopači

- Kad je počela epidemija, odlučili smo da odemo u vikendicu našeg prijatelja u Zaklopači kod Grocke. Kuća ima pogled na Dunav i okružena je voćem i zelenilom. Tu smo proveli dva i po meseca i svi smo bili oduševljeni. Deca su više bila u dvorištu nego u kući, a suprug i ja smo radili od kuće. Po ukidanju karantina vratili smo se u Beograd, ali odlučili smo da kupimo neku sličnu vikendicu. Pronašli smo je nedaleko od kuće u kojoj smo boravili - kaže Milica Rakić iz Beograda.

Prema njenim rečima, u početku su odlazili vikendom, a onda je sa suprugom odlučila da kuću pretvore u dom u kom će živeti.

- Sada svaki dan idemo na posao kolima u Beograd i vodimo decu u školu, ali sledeće godine ćemo ih upisati ovde, u obližnju osnovnu školu. Život nam se potpuno promenio, imamo više prostora, dvorište, blizu je Dunav - kaže Milica.

Ni Šiljkovac nije daleko

Porodica Milijančević se preselila u Šiljakovac, mesto u blizini Barajeva.

Kupili su prošle jeseni kuću od 80 kvadrata sa placom od 12 ari. I oni svakog dana idu na posao u Beograd.

Deca su im studenti, pa su u gradu sami, ali dolaze svakog vikenda. Ova porodica je odlučila da kupi i dva hektara zapuštene zemlje za, kako oni kažu, mali iznos.

Očistili su šiblje, poorali i razbacali stajsko đubre, dok zemlja ne postane dobra za sadnju lešnika.

- Planiramo da podignemo zasad lešnika. To će biti za tri do četiri godine. Dok stigne prvi rod, možda ću napustiti posao i baviti se poljoprivredom. Ovo je predivan kraj. Blizu grada, a daleko od velegradske vreve, solitera - kaže Petar Milijačević.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.