SPASONOSNO ČITANJE: Danas se obeležava internacionalni Dan knjige i autorskih prava

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Apr.2021, 10:12

SPASONOSNO ČITANJE: Danas se obeležava internacionalni Dan knjige i autorskih prava

Svetski dan knjige i autorskih prava, po odluci Uneska od 1995. godine obeležava se 23. aprila

Na taj datum preminuo je Migel de Servantesa, pisac prvog modernog romana, i na dan rođenja i smrti jednog od najvećih pisaca svih vremena, Vilijema Šekspira.

Na ovaj dan već tradicionalno se diljem planete govori u slavu pisane reči, a knjiga će se slaviti i danas, kroz najrazličitije programe i sadržaje, u nešto izmenjenim okolnostima koje diktira pandemija. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

- Veoma mi je drago što sam na Svetski dan knjige u zemlji porekla ovog događaja, na dan Servantesove smrti i svojevrsne katalonske slave knjige, Svetog Đorđa, kad čovek oseti da je knjiga i dalje važna, uslovno rečeno slično onom što se oseti kod nas na Sajmu knjiga - rekao nam je ovim povodom pisac Igor Marojević, laureat ovogodišnjeg priznanja "Meša Selimović", koji u Španiji potpisuje primerke prevoda na španski svog romana "Šnit" u prostorijama izdavačke kuće koja ga je objavila, "Trampa".

Profesor Zoran Paunović, koji će večeras ovim povodom u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije govoriti o kritičkom izdanju velikog romana "Lolita" ("Dereta") koje je priredio, podseća da je samo dan pre Šekspira rođen još jedan velikan svetske književnosti - Vladimir Nabokov.

- Ovaj datum odabran je i kao rođendan Vilijema Šekspira, a samo dan ranije, 22. aprila, bio bi rođendan Nabokova, tako da su to datumi kada je književnost dobila značajne pisce - navodi Paunović.

- Lepo je što postoji i obeležava se takav dan, danas kada se za knjigu ima sve manje vremena, pogotovo za knjigu u tradicionalnom, starinskom obliku, te će i program u NBS biti jedan od pokušaja da skrenemo pažnju na knjigu i čitanje.

Ljubica Arsić smatra da smo sve svesniji da nam je knjiga sve potrebnija, i dodaje:

- Shvatili smo u samoći i izolaciji, tokom perioda introspekcije, da nam je potrebno da pričamo sa knjigom. Sigurno je da se polako vraća vreme knjige, ako je ona uopšte bila zaboravljena. LJudi (ponovo?) kupuju knjige, shvatamo da je knjiga sagovornik bez koga nam nema napredovanja i uzrastanja, ona je naš rehabilitovani prijatelj koji, u ovim teškim okolnostima, ponovo dobija na značaju.

VEČE POEZIJE

U velikoj sali Gradske biblioteke "Vladislav Petković Dis" večeras će u 19 sati biti predstavljena zbirka pesama Radmile Petrović "Moja mama zna šta se dešava u gradovima", u izdanju "Enklave". Učestvovaće Zvonko Karanović, Petar Matović, Marija Radulović i autorka. Program će biti realizovan u skladu sa aktuelnim zdravstvenim merama koje podrazumevaju ograničen broj posetilaca u sali, stoga svi zainteresovani mogu podići besplatne ulaznice na Info-pultu Biblioteke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.