NIJE PRODAJA U PITANJU! Ako imate kuću na selu, možete MNOGO zaraditi, ali ima jedna CAKA

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Jul.2018, 19:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIJE PRODAJA U PITANJU! Ako imate kuću na selu, možete MNOGO zaraditi, ali ima jedna CAKA

Ponuda ne sme biti svedena samo na boravak

Odmor daleko od gradske ili gužve u poznatim turističkim mestima, ali i zdrava hrana i okolina, te povoljne cene, razlozi su koji privlače posetioce seoskom turizmu. To je dobra šansa za zaradu za sve one koji imaju kuću na selu, ali ulaganja nisu mala.

Pročitajte i: 

Ovakvu vrstu turizma nije lako razraditi pa iskusniji preduzetnici savetuju početnike da uz ovaj posao uvek rade >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i nešto sa strane.

Početna ulaganja kreću se oko 10.000 evra, ukoliko neko ima staru kuću kojoj je potrebno renoviranje i prilagođavanje prijemu gostiju.

Zarada zavisi umnogome od toga koliko brzo će posao biti "razrađen", ali i od veštine domaćina da gostima ponudi ne samo smeštaj već i druge proizvode na kojima može da zaradi. Da je zarada solidna, govori i podatak da se već oko 1.000 domaćinstava u Srbiji bavi ovim vidom turizma. Neki imaju i po više desetina kreveta, a kod mnogih je godišnji broj posetilaca veći od 1.500.

Za početak, onaj ko želi da se bavi seoskim turizmom mora da registruje poljoprivredno gazdinstvo, te da uradi kategorizaciju objekta za izdavanje. Pre toga moraju da se prikupe izjave o ispunjenosti standarda, minimalnih tehničkih uslova i sanitarno-higijenskih uslova.

U Srbiji ima oko 1.000 seoskih gazdinstava koja su registrovana za ugošćavanje turista, a svako od njih primi u proseku 1.500 gostiju godišnje.

Iskusni domaćini koji se bave seoskim turizmom kažu da je važno da ponuda za turiste ne bude svedena samo na boravak. Kako kažu, gosti koji dođu uglavnom se prvog dana odmore, uživaju u hrani i slično, a onda traže neku aktivnost. Zato je važno da seosko domaćinstvo ponudi neku od tih aktivnosti ili da je ima u blizini, kao što su staze za šetnju, jahanje, aktivan rad u prirodi i slično.

Stručnjaci za turizam kažu da je internet velika prednost u bavljenju seoskim turizmom. Kako navode, profil posetilaca se promenio, na selo dolaze ljudi koji su "iskusni" turisti, žele da probaju neki novi vid odmora, mogu dobro da plate, pa se cene kreću od 1.500 do čak 5.000 dinara. Zbog toga je veoma važno da se domaćini dobro predstave na internetu, jer tako mogu da privuku ne samo goste iz Srbije već i iz inostranstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.