SEOSKA TERETANA: U dragačevskom kraju turisti se uključuju u poljoprivrednu proivodnju (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2021, 16:38

SEOSKA TERETANA: U dragačevskom kraju turisti se uključuju u poljoprivrednu proivodnju (FOTO)

Poslednjih godinu dana, usled pandemije kovida, sela su oživela.

Izvori lekovite mineralne vode, prelepa priroda, čist vazduh i bistri planinski potoci samo su neki od potencijala seoskog turizma dragačevskog kraja. Porodica Pavlović iz dragačevskog sela Kotraža otišla je i nekoliko koraka dalje, jer i same goste uključuju u poljoprivrednu proizvodnju.

- Gosti se sve češće odlučuju da seoski odmor provedu radno, ali ono što je nama poljoprivrednicima >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rad, izgleda da oni doživljavaju kao razonodu. Mi se često našalimo da je to seoska teretana. Prošle godine nije bilo gosta koji nije tražio da samelje kukuruz, a žene koje su dolazile više su vremena provele u kuhinji kuvajući sarme i slatko, nego što su šetale - kaže Miloš Pavlović.

Ovi vredni Dragačevci bave se tovom junadi, imaju svoje meso, sopstvenu proizvodnju sira i kajmaka. Domaće kokoške i jaja, bukvalno sve što proizvedu od hrane to se preradi i završi u kuhinji. Voće prerađuju u slatku zimnicu i rakiju,  povrće u slanu zimnicu i kompletno su zaokružili proizvodnju. Pandemija korone mnoge je vratila selu, pa se pored onih koji potiču iz dragačevskog kraja, gosti iz Beograda i Novog Sada odlučuju da odmor provedu u Pavlovića konacima.

- Dolaze porodice sa decom iz svih krajeva Srbije, ali ono što me iznenađuje jeste da među njima ima i dosta stranaca koji su radi da odmor provedu na selu. Mnogi su već bili ovde pa žele da ponovo budu naši gosti, a znatno više je onih koji dolaze po preporuci, poput gostiju iz Rusije, Češke i Poljske. Već su naveliko počeli da rezervišu za ovu letnju sezonu, a među njima ima i onih koji bi učestvovali u berbi maline. Iako im kažem da već imam ugovorene sezonske radnike, oni su zainteresovani da boravak u Kotraži iskoriste da nauče da beru maline, da muzu krave i da ono što uberu u našoj bašti zajedno sa Danom koja je kuvarica spreme sebi za obrok. Sve je više takvih gostiju, kaže Miloš i dodaje:

- Bili su prošle godine bračni par iz Beograda, žena je poreklom iz Meksika i drže u prestonici restoran meksičke hrane. Oni nisu verovali koliko kukuruza i koliko sorti proizvedemo, a oni muku muče kako bi nabavlili kukuruz  za svoj restoran. Više su vremena proveli u štali nego u šetnji. Sviđa im se život na selu sa svim obavezama koje srpski seljak ima i verujete da će i to biti deo turističke ponude jer to gosti koji dolaze na selo traže - dodaje Miloš.

Strah od egzistencije ili izolacije mnoge je navela da raskrče svoja imanja i poseju za svoje potrebe neke od povrtarskih kultura. Dragačevski kraj ima ogromne potencijale za razvoj seoskog turizma. Potrebe naših građana smo prepoznali i ubrzano se radi na asfaltiranju seoskih putnih pravaca jer su oni žila kucavica svakog kraja. U planu je asfaltiranje deset kilometara novih puteva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.