SAUDIJCI ISKORISTILI SVETSKU KRIZU: Masovno kupuju akcije naftnih kompanija po svetu, troše milijarde dolara

Izvor: SrbijaDanas.com, 09.Apr.2020, 10:06

SAUDIJCI ISKORISTILI SVETSKU KRIZU: Masovno kupuju akcije naftnih kompanija po svetu, troše milijarde dolara

Suvereni fond Saudijske Arabije (Pablik Investment Fand) kupuje akcije naftnih kompanija po svetu.

Kupljene su akcije norveške kompanije "Ekvanor", englesko-holanskog "Rojal Dač Šel", francuskog "Total" i italijanske "Eni" u vrednosti od jedne milijarde dolara.

Paralelno sa ovim koracima, kraljevina je, izgleda, za sada zamrzla strategiju diverzifikacije privrede koja zabranjuje korišćenje akcionarskog kapitala za kupovinu privatnih preduzeća koje se bave istraživanjima, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << proizvodnjom i prodajom nafte i prirodnog gasa.

Primetno je da fond kupuje prilično veliki broj akcija. Na primer u norveškoj kompaniji "Ekvanor" postao je dvanaesti po veličini akcionar.

Analizirajući korake Saudijaca, može se očekivati da cene nafte i vrednost akcija tih kompanija uskoro porastu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.