SAD i Poljska potpisale sporazum o 5G tehnologiji: Traže alternativu za Huavej

Izvor: B92, 02.Sep.2019, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Poljska potpisale sporazum o 5G tehnologiji: Traže alternativu za Huavej

Varšava -- Zvaničnici SAD i Poljske potpisali su sporazum o saradnji u oblasti razvoja nove 5G tehnologije, usled rastuće zabrinutosti zbog kineskog giganta Huaveja.

Potpredsednik SAD Majk Pens i poljski premijer Mateuš Moravjecki potpisali su zajedničku deklaraciju u Varšavi, gde Pens menja američkog predsednika Donalda Trampa, koji je u poslednjem trenutku otkazao svoje putovanje zbog uragana Dorijan.

Deklaracijom se potvrđuju principi koje su zvaničnici za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kibernetičku bezbednost iz brojnih zemalja predstavili na samitu u Pragu početkom ove godine, u nastojanju da se suprotstave pretnjama i omoguće bezbednost nove generacije mobilnih mreža.

"Zaštita ovih komunikacijskih mreža nove generacije od poremećaja ili manipulacija i obezbeđivanje privatnosti i individualnih sloboda građana Sjedinjenih Država, Poljske i drugih zemalja, od vitalnog su značaja", navodi se u deklaraciji, koja će, prema rečima Pensa, poslužiti kao “važan primer ostatku Evrope.

Tokom prošlonedeljne posete Švedskoj, poljski premijer je rekao da je doneta odluka po kojoj će švedska telekomunikaciona kompanija Erikson investirati u razvoj 5G mreže u Poljskoj.

Potpisivanje deklaracije dolazi u uslovima globalne bitke između SAD i Huaveja, najvećeg svetskog proizvođača opreme za mrežnu infrastrukturu, oko pitanja bezbednosti mreže.

Zvanični Vašington je lobirao kod saveznika da isključe Huavej iz razvoja 5G mreže u svojim zemljama, jer bi, kako tvrdi, kineska vlada mogla primorati tu kompaniju da joj omogući pristup podacima radi sajber špijunaže. Huavej je, međutim, negirao takve optužbe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.