SAD JE KASNO ZA KAJANJE: Ako ste odložili otplatu kredita, novi ceh biće veći za najmanje 1.000 dinara

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Avg.2020, 18:19

SAD JE KASNO ZA KAJANJE: Ako ste odložili otplatu kredita, novi ceh biće veći za najmanje 1.000 dinara

Prvi moratorijum trajao je tri meseca, drugi dodatna dva

Svi koji su prihvatili i prvi i drugi moratorijum na otplatu kredita, moraće da se pomire s činjenicom da će im novi mesečni ceh biti veći i za hiljadu dinara nego pre marta, kada je na snagu stupila mogućnost stopiranja otplate zajmova.

. Za ukupno pet meseci stopiranja rata novo opterećenje po jednom kreditu biće i do nekoliko stotina dinara mesečno. Oni koji imaju dva kredita, a u Srbiji je veoma često >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << da uz stambeni zajam u porodici postoji i bar jedan keš kredit, imaće još veći ceh. To je rezultat proste računice, a uzimajući u obzir da banke i tokom moratorijuma obračunavaju redovnu kamatu i da je zatim pripisuju dugu i ravnomerno raspoređuju na preostale rate.

Praktično, ako za stambeni kredit plaćate mesečnu ratu od 300 evra, i ako vam je do kraja otplate ostalo još 10 godina, mesečni trošak (zbog drugog moratorijuma) biće veći za 2,5 evra ili za oko 300 dinara.

Ako ste prethodno već iskoristili tromesečni moratorijum, koji vam je ratu povećao za oko 450 dinara, novi zastoj praktično će početni mesečni iznos koji ste banci plaćali "pre korone" uvećati za više od 700 dinara, a kredit ćete otplaćivati ukupno 5 meseci duže.

Takođe, ako uz stambeni kredit imate i keš kredit očekujte dodatni trošak od oko 500 dinara - ukupno dakle 1.200 dinara više.

Na primer, za kredit od od 500.000 dinara koji je u trećoj godini otplate (od ukupno sedam) posle dva meseca novog moratorijuma rata će vam biti veća za nešto više od 200 dinara, i iznosiće oko 8.500 dinara. Uz prethodni moratorijum i uvećanje rate od 310 dinara, to znači da ćete u odnosu na mart ove godine banci, po osnovu ovog keš kredita, mesečno plaćati sumu veću za oko 500 dinara.

Oni koji su izabrali zastoj u otplati imaju tri opcije nakon oktobra. Prva opcija je da se redovna kamata linearno rasporedi na ostatak duga, a da se vremnski period kredita produži za 60 dana.

Druga opcija je da građani plate samo kamatu, a da se za 60 dana produži kredit.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.