Bolnica u Rusiji počela da vakciniše civilno stanovništvo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Nov.2020, 05:09

Bolnica u Rusiji počela da vakciniše civilno stanovništvo

Rusija je isporučila prvu seriju vakcina Sputnjik V za civilnu upotrebu u bolnicu Domodedova, grada južno od Moskve, koja je danas saopštila da je počela da vakciniše lokalno stanovništvo prošle nedelje.

Domodedova, centralna gradska bolnica, navela je da su stanovnici koji žele da se vakcinišu morali unapred da se registruju na vladinom veb sajtu i da tog dana ponesu negativan rezultat testa kovid-19 i lične dokumente, prenosi Rojters.

Rusija, koja ide u korak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sa zapadnim proizvođačima lekova u trci za vakcinu protiv koronavirusa, saopštila je da privremeni rezultati ispitivanja pokazuju da je njena vakcina Sputnjik V 92 odsto efikasna u zaštiti ljudi od kovid-19.

Ruske vlasti su danas potvrdile 26.338 novih slučajeva korona virusa, uključujući 6.511 u Moskvi i 3.691 u Sankt Peterburgu, ukupno 23.965.654 od početka pandemije.

U Rusiji je registrovano 368 smrtnih slučajeva u poslednja 24 sata, ukupno 39.895.

Ruska vakcina u prometu u decembru

"Vakcina Epivakkorona protiv Kovida-19, koju je razvio Ruski državni istraživački centar za virusologiju i biotehnologiju", mogla bi biti puštena u civilnu cirkulaciju u decembru, izjavio je direktor Centra Rinat Maksjutov.

"Već smo proizveli 35.000 doza vakcina i planiramo da do kraja godine proizvedemo 50.000 doza. Oko 5.000 doza otišlo je na postregistracijske kliničke testove, a ostatak će biti stavljen u civilni promet", rekao je Maksjutov na onlajn Festivalu nauke, dodajući da očekuje da će se veći deo naći na tržištu u decembru.

Prema Maksjutovu, prenosi TASS, prva serija vakcina koja će biti stavljena u civilni promet trebalo bi da bude testirana u institucijama ministarstva zdravlja najranije 7-8. decembra.

Troškovi dve ruske vakcine protiv koronavirusa, Sputnjik V i Epivakkorona, biće praktično isti, takođe je rekao Maksjutov.

U Rusiji su registrovane dve vakcine protiv koronavirusa razvijene u zemlji.

Jednu od njih, Sputnjik V , razvio je Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravlja Gamaleja, drugi, Epivakkorona, razvio je Vektorski centar.

Očekuje se da će uskoro biti registrovana još jedna, koji je razvio Federalni naučni centar za istraživanje i razvoj imunih i bioloških proizvoda Ruske akademije nauka Čumakov.

Prema Sputnjiku i Ruskom fondu za direktna ulaganja, investitoru u razvoj vakcine, jedna doza vakcine koštaće najmanje 10 američkih dolara na međunarodnim tržištima.

Vakcinacija u Rusiji biće besplatna.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.