Rusija pretekla Saudijsku Arabiju  sada su im drugi najveći dobavljač nafte

Izvor: B92, 14.Jun.2022, 13:25

Rusija pretekla Saudijsku Arabiju " sada su im drugi najveći dobavljač nafte

Rusija je pretekla Saudijsku Arabiju i postala drugi najveći dobavljač nafte u Indiji nakon Iraka.

Kako navodi "The Times of India", Indija je u maju kupila oko 25 miliona barela ruske nafte, što je više od 16 posto ukupnog uvoza nafte, piše Anadolu Agency, prenosi portal biznisinfo.

Udeo sirove nafte ruskog porekla koju je Indija kupila u ukupnom uvozu morem u prvom kvartalu 2021. i 2022. godine bio je ispod jedan posto, u aprilu je prvi put dostigao pet posto. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Irak je zadržao poziciju najvećeg dobavljača nafte u Indiji prošlog meseca, a Saudijska Arabija je treća, iza Rusije.

Indija, treći najveći svetski uvoznik nafte, zagovara kupovinu sirove nafte od Rusije od početka rata između Rusije i Ukrajine.

Ministarstvo nafte je prošlog meseca objavilo da je energija uvezena iz Rusije neznatna u odnosu na ukupnu potrošnju Indije.

Indija kupuje rusku naftu uz popust od blizu 30 dolara po barelu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.