Rusija je godinama bila obećana zemlja: Sada se okreće Bliskom istoku i Indiji FOTO

Izvor: B92, 07.Okt.2021, 18:29

Rusija je godinama bila "obećana zemlja": Sada se okreće Bliskom istoku i Indiji FOTO

Čačak -- Berba jabuka u čačanskom kraju privodi se kraju.

Mnogi voćari se uzdaju u dobru cenu ovog voća jer godinama unazad na drugim vrstama poput kajsija i šljiva nemaju računicu, već su otišli u debeo minus. Iako su zasadi jabuka pretrpeli ogromne štete od vremena, berba se privodi kraju, u zavisnosti od sorte negde i negde u čačanskom kraju ostalo je još nekoliko dana posla.

"Ove godine je jabuka dobro pronela i svi smo se uzdali u nju. U dva navrata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je padao grad što nas je obeshrabrilo, ali uspela je da se izvuče i na kraju imamo dobar prinos u selima Miokovci, Gornja Gorevnica, Trubušani i okolnim mestima. Moram da dodam da je ove godine u proseku bilo manje prve klase, pa će dosta robe otići za preradu. Ono što je prva klasa smešteno je u srpske hladnjače. Ima problema kod onih sorti koje nisu redovno zalivane pa je plod ostao sitan, ali svi oni koji su primenjivali agro tehničke mere i protivgradnu mrežu rod nikada bolji", kazao je za RINU voćar iz sela Miokovci Darko Topalović.

Čačanski voćari poslednjih godina svoje plodove u kamionima slali su za Rusiju, ali kako se klima i geopolitika menja srpsko voće sada mahom završava u zemljama Bliskog istoka.

"Godinama sam unazad poslovao sa Rusijom, ali kako je vreme odmicalo počeli su da gledaju svaku pecku na jabuci i da vraćaju kamione. Sve su prilike da će moje voće po prvi put završiti i u Indiji. Pregovori su u toku i pitanje je dana kada će me pozvati da kažu količinu, vreme i mesto i to uglavnom crvena sorta jabuka", kaže Darko.

Iako su do sada vrata istočnih zemalja bila otvorena samo za jagodičasto voće, najviše maline a zatim i kupine, sve su prilike da će po prvi put tim stazama krenuti i crveni delišes iz čačanskog kraja.

"Prošle godine je razmena samo između Srbije i Turske bila preko 100 miliona vera. Zainteresavani su za našu malinu. Sada su otvorena i nova tržišta ne samo za malinu već i za drugo voće, griz maline stigao je čak do Kine. Sve što veći broj tržišta budemo otvarali biće veća potražnja za srpskom robom", kazao je za RINU, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.