Rusi i Kinezi pomažu obnovu jedne od najstarijih železnica na svetu

Izvor: B92, 14.Jul.2019, 11:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi i Kinezi pomažu obnovu jedne od najstarijih železnica na svetu

Havana -- Novi putnički vagoni krenuli su na Kubi na svoje prvo putovanje, po prvi put za više od četiri decenije.

Kubanska vlada nada se da će to označiti oporavak oronule železnicu te zemlje, uz pomoć saveznika – Rusije i Kine.

Železnički sistem Kube jedan je od najstarijih na svetu. Prva kompozicija krenula je 1830-ih godine. Slabo održavanje i manjak nove opreme u neefikasnoj državnoj ekonomiji pod trgovinskim sankcijama SAD uzeli su danak poslovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i stanju železnice.

Vozovi su godinama bili jedan od najjeftinijih, ali i najsporijih načina za putovanje na dužim distancama na najvećem karipskom ostrvu, jer je za put od Havane na zapadu do Santijaga na istoku (razdaljina od oko 900 kilometara) prosečno bilo potrebno dvostruko više nego uatomobilom, piše Rojters.

Ali Kuba planira sve to da promeni do 2030. godine, počevši od obnavljanja voznog parka, pre nego što se baci na zastrašujući zadatak obnove zapuštenih pruga.

U maju je Kuba dobila 80 novih, plavih vagona kineske proizvodnje, od kojih su neki krenuli ka istoku iz Havane u subotu, a očekuje da će naredne godine dobiti još 80, prema državnom sajtu Cubadebate.

"Ovo je prvi korak u transformaciji kubanskog železničkog sistema", kazao je Eduardo Hernandez, šef Nacionalne železnice Kube.

"Kuba nije nabavljala nove vagone još od 1970-ih", rekao je Eduardo Rodrigez, ministar transporta, čije je reči preneo Cubadebate prošlog meseca, i dodao da su nabavljani samo polovni vagoni.

Osim toga, Kuba je sa Rusijom potpisala ugovor o modernizaciji železnice vredan skoro milijardu dolara, prema agenciji Interfaks, mada detalji o tome još nisu objavljeni.

Državna Ruska železnica je 2017. Rojtersu potvrdila da pregovara o gradnji brze pruge između Havane i turističke destinacije Varadero.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.