Izvor: Blic, 02.Apr.2009, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rizik od nove recesije ako se SAD prebrzo oporave od krize

Američka ekonomija bi ove godine mogla da ima negativnu stopu rasta od minus 2,6 odsto, najnižu na godišnjem nivou od 1946. godine, prognozirala je istraživačka grupacija "Konferens bord".

Prema proceni te grupacije, očekuje se da privreda SAD kasnije ove godine počne da se oporavlja, ali postoji opasnost od još jedne recesije u 2010, ukoliko monetarno labavljenje i slab dolar podstaknu izglede za povratak inflacije. Očekuje se da obimni stimulativni paketi i mere američke >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Uprave federalnih rezervi za podsticanje privredne aktivnosti pokrenu anemičnu američku privredu u poslednjem kvartalu ove godine, posle slabljenja od 6,3 odsto u poslednjem tromesečju 2008, podsetio je Rojters.

Nastojanja Feda da podstakne ekonomiju putem kresanja kamatnih stopa i kupovine milijardi dolara vladinog duga mogla bi, međutim, imati neželjene posledice, ukazano je u izveštaju "Konferens borda".

"Ukoliko u SAD dođe do suviše brzog oporavka, mogao bi se pojaviti rizik od još jedne recesije u 2010”, rekao je zvaničnik te grupacije Bart van Ark i dodao da "to može podstaći očekivanja povratka inflacije i povećati neizvesnost kad je reč o načinu i putu ekonomskog oporavka".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.