Rio Tinto se sprema da Srbiji isporuči probno postrojenje za preradu litijuma

Izvor: B92, 02.Avg.2021, 16:22

Rio Tinto se sprema da Srbiji isporuči probno postrojenje za preradu litijuma

Kompanija Rio Tinto bi trebalo da u narednim nedeljama iz Melburna u Srbiju isporuči pilot postrojenje za preradu litijuma.

Rad, obavljen u naučnom centru na periferiji Melbourna, predočio je način da se ekonomski izvuče litijum iz jadarita, minerala koji je pronađen samo na teritoriji Srbije, piše Rojters.

Kompanija je, podsetimo, prošle nedelje zakoračila u pokretanja projekta vrednog 2,4 milijarde dolara.

"To nije veliki rudnik, ali će iz perspektive >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << eksploatacije litijuma biti najveći proizvođač u Evropi najmanje deset godina", rekla je novinarima Šinejf Kofmen (Sinead Kaufman), izvršna direktorka odeljenja za minerale u Rio Tintu.

Četiri transportna kontejnera opreme krenuće uskoro na devetonedeljnu plovidbu, a u zavisnosti od ekoloških odobrenja, očekuje se da će izgradnja startovati početkom sledeće godine, a proizvodnja 2026.

Takođe, prema očekivanjima, rudnik bi trebalo da proizvede dovoljno litijuma za pogon čak milion električnih vozila. Uz to, proizvodiće se borna kiselina, koja se koristi u keramici i baterijama, ali i natrijum-sulfat, koji se koristi u deterdžentima.

Hoće li Srbija dobiti rudnik litijuma? "O referendumu znamo ono što smo saznali iz medija"

Rojters podseća da veliki proizvođači automobila, kao što su BMW, Folksvagen i Tesla, nastoje da diverzifikuju lance snabdevanja i tako se "oslobode" uticaja dominantne Kine.

"Još se nismo obavezali na bilo šta, ali smo svakako videli veliko interesovanje", navela je Kofmenova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.