Rimac prozvao Hrvatsku: Svi u regionu imaju autoindustriju, a gde smo mi

Izvor: B92, 02.Maj.2019, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rimac "prozvao" Hrvatsku: "Svi u regionu imaju autoindustriju, a gde smo mi"

Veliki svetski proizvođači automobila u poslednjih dvadeset godina investirali su ukupno 13 milijardi evra u zemlje središnje i istočne Evrope.

Dodatnih sedam milijardi investirali su dobavljači originalne opreme, piše Novac.hr.

U prvom talasu veliki svetski igrači ulagali su u auto-industriju primarno u Češkoj, Poljskoj, Mađarskoj i Sloveniji, a u drugom i u druge zemlje srednje i istočne Evrope - najviše u Rumuniju, Slovačku i Srbiju.

U tim su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemljama poznati svetski proizvođači vozila gradili proizvodne pogone, ali su mnogo ulagali i u istraživanje i razvoj. Veliki igrači, predvođeni Škodom, Tojotom i Hjundaijem, samo su u Češkoj od 1998. godine do danas investirali 4,8 milijardi evra. Kompanije poput Boša i Densa investirale su dodatnih 1,9 milijardi.

Hrvatsku su sve te silne investicije zaobišle.

A kako je Hrvatska danas mogla izgledati da je bilo drugačije i da se na vreme priključila susedima u privlačenju ogromnih direktnih stranih investicija u auto-industriju oslikao je Mate Rimac, osnivač i izvršni direktor Rimac automobila.

Umesto sadašnjih 2.800 radnih mesta u sektoru proizvodnje vozila i auto-opreme Hrvatska je mogla stvoriti dodatnih 26.000 do 48.000. Umesto sadašnjeg udela auto-industrije u ukupnom hrvatskom BDP-u od 0,5 posto, proizvođači automobila i automobilske opreme mogli su povećati ukupni društveni proizvod zemlje za nekoliko postotnih poena. On u Češkoj, Slovačkoj i Mađarskoj trenutno iznosi između 4,3 i 5,8 posto.

Sve kompanije koje su investirale u slovačku auto-industriju zajedno godišnje u tamošnji državni budžet uplate oko 420 miliona evra kroz poreze i socijalna davanja. Tim novcem Hrvatska bi svake godina mogla izgraditi jedan i po Pelješki most.

Razvoj automobilske i s njom povezane industrije duboko bi promenio i spoljnotrgovinski bilans Hrvatske, jer Slovenija godišnje izveze samo automobila i auto-delova u vrednosti tri milijarde dolara, dok ukupni godišnji izvoz Hrvatske iznosi 13,3 milijardi.

Rimac, osnivač kompanije koja danas zapošljava više od 500 radnika iz 29 različitih država sveta, kaže da su dosad privukli više od 60 miliona evra stranih investicija, a da će uskoro jedna kompanija u Rimac automobile investirati čak 150 miliona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.