Rimac briljirao, ali otkud sad toliki minus?

Izvor: B92, 03.Okt.2018, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rimac briljirao, ali otkud sad toliki minus?

Rimac Automobili prošlu godinu završili su s gubitkom od 43,4 miliona kuna.

To pokazuje izveštaj za 2017. godinu, u kojem Rimac objašnjava zbog čega je došlo do velikog minusa i kakvi su mu planovi u budućnosti.

U revidiranom izveštaju više puta naglašava se kako su Rimac Automobili trenutno snažno fokusirani na razvoj vlastitih proizvoda i dugoročne rezultate te da je relativno mali deo kapaciteta slobodan za spoljne projekte s kupcima iz automobilske industrije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
"U 2017. okrenuli smo se dugoročnim razvojnim projektima koji će doći na tržište, donositi prihode i dobit tek za nekoliko godina. Iako takva strategija negativno utiče na kratkoročne rezultate, uprava veruje da će dugoročno doneti veliku priliku i korist društvu', piše u finansijskom izveštaju.

Kako bi mogao da finansira projekte, Rimac je lani osigurao značajne investicije. Kineska Camel grupa, najveći proizvođač baterija u Aziji, uložila je u Rimac automobile lani 27 miliona evra, dok je nemački Porše, piše u izveštaju, investirao 16,8 miliona evra.

Uz to je tokom 2017. Rimac iz fondova EU povukao dodatnih bespovratnih 52,2 miliona kuna za pokriće troškova razvoja svog najnovijeg električnog sportskog automobila C_Two. Tu je važno naglasiti kako u sklopu razvoja samog automobila Rimac razvija velik broj novih sistema, komponenti i tehnologija (motor, baterijski ssistem, menjački sistem i dr.), za koje se nada da će interes pokazati drugi proizvođači automobila.

Zbog usmerenosti na razvoj proizvoda u 2017. Rimac je gotovo udvostručio izdatke za razvoj, na 24,2 miliona kuna. Osim toga, povećao je broj zaposlenih, prenose regionalni mediji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.