Revolucija u plaćanju u Srbiji: Počeo da radi instant sistem!

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2018, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Revolucija u plaćanju u Srbiji: Počeo da radi "instant" sistem!

Sistem instant plaćanja, čiji je operator NBS, počeo je da radi, a guverner NBS Jorgovanka Tabaković kaže da je reč o najsavremenijem platnom sistemu

Kako kaže, sistem će raditi neprekidno - 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, 365 dana godišnje i omogućavaće prenos novčanih sredstava u roku od samo nekoliko sekundi.

- To omogućava novi "instant" platni sistem, koji je pušten u rad danas u 10 časova i zahvaljujući kojem smo stali u red sa vodećim finansijskim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << institucijama u svetu koje imaju takav sistem plaćanja. On bi se mogao identifikovati sa hitnim plaćanjima - rekla je Tabaković za Tanjug.

Kako je istakla, danas su nalozi prolazili u vremenu od 0,2 sekunde, a vreme koje se garantuje od momenta kada se uplati novac do momenta kada on legne na račun onome kome je uplaćen, jeste dve do tri sekunde.

- To je ta novina, revolucija u plaćanju. NBS je stvorila infrastrukturu, svu kompletnu opremu, sistem povezivanja, i upoznavanje banaka sa tim da možemo startovati sa takvim revolucionarnmim načinom plaćanja koji će biti u funkciji 24 sata svakog dana u godini - objasnila je guverner.

Od danas će u sistem biti uključene 24 od 28 banaka, a preostale banke priključiće se u taj sistem najkasnije do 1. aprila 2019. godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.