Rešenje za Pojas Gaze? Katar obećao 60 miliona dolara

Izvor: B92, 25.Feb.2021, 20:16

Rešenje za Pojas Gaze? Katar obećao 60 miliona dolara

Doha -- Katar je danas obećao 60 miliona dolara za izgradnju gasovoda za prirodni gas iz Izraela prema Pojasu Gaze kako bi okončao energetsku krizu u tom području.

Plan je da prirodni gas iz nalazišta Levijatan kojim upravlja Ševron u istočnom Mediteranu teče postojećim cevovodom u Izrael, a odatle u Gazu kroz predloženo novo produženje, prenosi Rojters.

Palestinski premijer Mohamad Štaijeh pozdravio je obećanje i rekao da će gasovod "u potpunosti rešiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << problem električne energije u Gazi".

Iznos koji je obećao Katar biće dodeljen za produženje gasovoda sa izraelske strane.

Evropska unija je saopštila da će finansirati gasovod sa strane Gaze.

Godinama je projekat bio na dugačkom štapu zbog izraelsko-palestinskog sukoba, kao i unutrašnjeg palestinskog rivalstva, ali zvaničnici su rekli da su se izraelski, palestinski, katarski i evropski interesi približili poslednjih nedelja, čineći planove konkretnijim.

Trenutno jedina elektrana u Gazi proizvodi električnu energiju oko 12 sati dnevno na dizel, skuplje gorivo koje više zagađuje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.