Rekordno niski prinosi na hrvatske obveznice

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Mar.2019, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordno niski prinosi na hrvatske obveznice

ANALIZA - Prinosi na hrvatske državne obveznice nastavili su pad.

U prošlom tjednu, na kraju kojega je Standard & Poor's - agencija za ocjenu kreditnog rejtinga - podigla dugoročni kreditni rejting Hrvatske s najviše podinvesticijske (“špekulativne”) razine 'BBplus' (s pozitivnim izgledima) na investicijsku razinu 'BBB-' (sa stabilnim izgledima), krivulja prinosa na hrvatske inozemne državne obveznice denominirane u euru se oštro spustila.

Tjedni pad prinosa >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << na kratkoročne i srednjoročne obveznice pritom je iznosio desetak do petnaestak baznih poena (bp), a kod dugoročnih dvadesetak bp. Prinos do dospijeća na „najdužu“ obveznicu (koja dospijeva u siječnju 2030. godine) pritom je zaključio prošli tjedan na novoj najnižoj razini otkako je ta obveznica emitirana (u studenom 2017. godine): 1,87%. Time se u zadnjih pet opadajućih tjedana spustio za 50 bp! Padu prinosa na hrvatske obveznice pridonijelo je i spuštanje njemačke krivulje prinosa na državne obveznice. Prinos do dospijeća na njemačku desetogodišnju državnu obveznicu u prošlom je tjednu pao za deset bp, spustivši se prvi put nakon listopada 2016. godine ispod 0,00%!

U petak je agencija Standard & Poor's unaprijedila rejting Republike Hrvatske u stranoj i domaćoj valuti na razinu BBB- (s razine BBplus), uz stabilne izglede, što ujedno predstavlja prelazak iz špekulativnog na investicijski rejting. U svom izvješću S&P, između ostaloga, navodi da je do povećanja rejtinga došlo zbog boljih fiskalnih pokazatelja, potpomognutih rastom gospodarstva kao i mjerama fiskalne konsolidacije implementirane od strane izvršne vlasti.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.