Rekordan broj otkrivenih firmi koje rade na crno

Izvor: RTS, 15.Apr.2018, 19:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rekordan broj otkrivenih firmi koje rade na crno

Za više od dve godine Poreska uprava i Inspekcija rada otkrile su preko 3.000 firmi koje su u potpunosti radile na crno. Koliko su dugo tako poslovali, vlasnici nikad ne otrkivaju. Po veličini, odnosno po broju zaposlenih, bez dileme rekorder je fabrika u okolini Trgovišta.
Pravu fabrika obuće, sa 49 radnika inspektori su otkrili u okolini Trgovišta. Radila je u potpunosti na crno. To je do sada najveća >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << firma, a otkrivena je u mesecu koji je bio rekordan.

Direktor Inspektorata za rad Stevan Đurović navodi da su u martu da otkrili 112 neregistrovanih subjekata, što je do sada najveći broj u toku jednog meseca.
Najčešće su, dodaje, u pitanju trgovinske i ugostiteljske firme, a ima i dečjih vrtića.
Pored kazne koja je i do dva miliona dinara, uz prekršajnu ili krivičnu prijavu, vlasnik firme na crno dužan je da plati i porez na osnovu procene o ostvarenom prihodu.
Poreska policija je u prvom tromesečju ove godine posebnu pažnju posvetila otkrivanju nelegalnih delatnosti, koje se služe savremenom komunikacijom.
Glavna inspektorka Poreske policije Nada Novosel objašnjava da se radi o licima koja robu prodaju na crno u stanovima i drugim pomoćnim magacinima, a reklamu za prodaju te robe vrše putem interneta.
"U ovom peridu podneli smo 10 krivičnih prijava i oduzeli robu u vrednosti 36 milona dinara", navodi Nada Novosel.
Koliko je neregistrovanih firmi u Srbiji, za sada postoji samo procena.
Dobra vest je da većina njih nakon otkrivanja prelazi u legalno poslovanje.
U Srbiji 17,2 odsto neregistrovanih firmi
Ivan Radak iz Naleda kaže da je analiza sive ekonomije pokazala da u Srbiji ima 17,2 odsto neregistrovanih privrednih subjekata.
"To bi u ukupnom broju firmi bilo 65.000 pojedinaca i firmi koje rade potpuno na crno", precizira Radak.
Istraživanje je otkrilo da i u legalnim firmama, oko 15 odsto poslova prolazi kroz sivu zonu.
"Mi smo negde na nivou baltičkih zemalja, s kojima smo se poredili u ovoj studiji. Međutim, kod neregistrovanih preduzeća, mi u Srbiji imamo tri puta više takvih firmi nego baltičke zemlje", ističe Radak.
Zbog toga poznavaoci smatraju da je otkrivanje firmi na crno ključ borbe protiv sive ekonomije.
Posao inspektorima u mnogome olakšava to što im za ulazak na privatni posed više nije potrebna pratnja policije – dovoljan je sudski nalog.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.