Rekonstrukcija 11 mostova na Drini, Savi i Uvcu - Karakaj i Šepak prvi na listi

Izvor: B92, 28.Avg.2020, 16:45

Rekonstrukcija 11 mostova na Drini, Savi i Uvcu - Karakaj i Šepak prvi na listi

Od 11 mostova na Drini, Savi i Uvcu koji će biti rekonstruisani između BiH i Srbije, prvi na listi za obnovu nalaze se Кarakaj i Šepak.

Za ta dva mosta završena je izrada projekta, kazali su “Glasu Srpske” u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije. Naveli su da se potpisivanje sporazuma sa BiH o rekonstrukciji ovih mostova očekuje u najkraćem roku.

Time će biti obezbeđen pravni osnov da otpočne i rekonstrukcija ova dva mosta , naveli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u Ministarstvu građevinarstva, prenosi Drina info.

Od 11 mostova koji će biti rekonstruisani, a koji povezuju Srbiju i BiH, u nadležnosti Republike Srpske je šest, a BiH pet.

"Кada je reč o onim koji su u nadležnosti Srpske, u pitanju su mostovi preko reke Drine, a to su oni koji se nalaze između Trbušnice i Šepka, Malog Zvornika i Кarakaja, te Most kralja Aleksandra, koji se nalazi između Malog Zvornika i Zvornika. U planu je i obnova starog mosta koji se nalazi između Ljubovije i Bratunca, ali i mosta koji se nalazi između Bajine Bašte i Skelana", naglasili su u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

U nadležnosti BiH je pet mostova, od čega dva na Savi, a to su oni između Sremske Rače i Rače, i reč je o drumskom mostu i drumsko-železničkom mostu, a tri su smeštena na reci Uvac.

Ukupna procenjena vrednost investicije za rekonstrukciju pet mostova, izuzev novog mosta u Ljuboviji, iznosi oko 15,3 miliona evra", naveli su u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

Podsetili su da je dogovor za sklapanje sporazuma između Vlade Srbije i Saveta ministara BiH o održavanju i rekonstrukciji putnih međudržavnih mostova postignut na zajedničkoj sednici dve vlade u januaru 2017. godine, dok je 2019. usaglašen i tekst nacrta sporazuma.

"U toku ove godine očekujemo i da konačno bude pušten u saobraćaj novi most preko Drine, između Ljubovije i Bratunca. Gradnja toga mosta je završena krajem 2017, a u 2018. godini je pribavljena upotrebna dozvola. Da bi taj most bio pušten u saobraćaj, potrebno je da bude završena izgradnja zajedničkog graničnog prelaza na teritoriji BiH", dodali su u Ministarstvu građevinarstva Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.