Izvor: B92, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razumeju li građani uslove kredita

Beograd -- Većina građana koja uzima kredit od banaka misli da razume sve klauzule ugovora koje potpisuje, često ne zna kolike su kamate.

Prema istraživanju koje je sprovela Narodna banka Srbije, za više od 90 odsto građana važno je samo to kolika im je mesečna rata pri otplati kredita i mogu li svojim prihodima da je pokriju. U Srbiji više od dve trećine građana preživljava uz pomoć minusa na tekućem računu, a polovina i ne zna kolika je kamata koju za taj minus >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plaćaju.

Neki kažu da ih to i ne zanima, već da je važno da mogu da potroše više novca nego što zarade.

To se, međutim, dogodi samo prvi put. Kad se uđe u začarani krug, svaka sledeća plata samo vraća na nulu. Kada je reč o podizanju kredita, građane najviše zanimaju kamatna stopa i rok otplate.

Od 1.500 ispitanih korisnika bankarskih usluga, 76 odsto smatra da su im banke dale detaljne informacije o uslovima kredita, ali 40 odsto njih ne zna koliki se deo odnosi na glavnicu, a koliki na kamatu.

39 odsto korisnika kredita uopšte ne prati po kom kursu im banka obračunava ratu, dok 66 odsto odgovara da im uopšte nije jasno šta znači ako je kredit vezan za evro, dolar ili švajcarski franak.

Guverner NBS Radovan Jelašić kaže da banke treba da ulože mnogo više truda da ljudima tačno objasne sve posledice iz ugovora koji potpisuju. "Isto tako, mislim da klijenti treba da budu mnogo kritičniji. Kredita ima, bilo je, biće ih još više", kaže on.

"I kao što uvek pričam, kada kupuju paradajz, obiđu tri-četiri tezge. Tako bi i pri uzimanju kredita zaista trebalo obići dve-tri banke. Kredit po principu 'samo danas, sutra ga više nema' jeste prvi znak da ljudi zaista ne treba da potpišu", kaže guverner.

Bankari smatraju da će povećanjem konkurencije, koja je već počela, banke sve više da se takmiče tako što će poboljšavati odnos prema klijentima, a manje preko primamljivih kamatnih stopa.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.